Timpul.md

Sănătate 4 Iunie 2017 | 09:21

Lăsați copiii să se murdărească!

Am fi tentați să credem că o casă care strălucește de curățenie este în același timp un mediu sănătos. Studii recente arată însă că anumite bacterii sunt, de fapt, benefice pentru dezvoltarea sistemului imunitar la copii. 

Microbii, benefici pentru imunitate

John Gilbert și Rob Knight, doi oameni de știință britanici, care se ocupă cu studiul bacteriilor, au realizat recent mai multe cercetări care atestă efectul negativ al igienei excesive asupra copilului și sterilizării spațiilor interne cu care acesta intră în contact.

Expunerea la germeni și diverse microorganisme în copilărie, ajută ulterior la formarea sistemului imunitar. Se pare că boli precum diabetul, astmul, precum și eczemele sau febra sunt mult mai frecvente în cazul celor care la vârste fragede nu se joacă deloc afară, în noroi, nisip sau cu animalele.

Rol protector contra bolilor

Fără a lua contact și cu mizeria și bacteriile, organismul nu are cum să învețe să se adapteze la mediul înconjurător, praf sau polen. Studiile arată că oamenii au înțeles că microbii sunt răspunzători de răspândirea bolilor, însă evitarea lor completă nu este o soluție.

Cercetările efectuate de o universitate din Canada au descoperit că cei mici sunt mai puțin predispuși la alergii și chiar obezitate atunci când au contact cu animale de companie și își petrec mai mult timp în aer liber. Părinților li se recomandă să nu creeze un mediu steril pentru copii lor, să nu devină obsedați de prea multă curățenie și să accepte că germenii au rolul lor în susținerea sistemului imunitar.

Studiile recente au arătat și că micuții care cresc la țară, în preajma unei ferme de vaci, sunt mai protejați de alergii, astm și febra fânului. 

clicksanatatea.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus