Timpul.md

CSI / Rusia 3 Februarie 2016 | 14:29

Lavrov: Rusia nu își va opri bombardamentele în Siria înainte de a fi învins cu adevărat "grupările teroriste"

Rusia a anunțat miercuri că nu va pune capăt intervenției militare în Siria înainte de a fi "învins cu adevărat" grupările "teroriste", respingând implicit cererile de stopare a bombardamentelor într-un moment în care la Geneva se desfășoară convorbiri de pace fragile, relatează AFP și Reuters. 

"Loviturile aeriene rusești nu se vor opri atât timp cât nu vom fi învins cu adevărat grupările Statul Islamic și Frontul Al-Nosra", aripa siriană a Al Qaida, a declarat șeful diplomației ruse Serghei Lavrov, aflat în vizită la Mascat, capital emiratului Oman, citat de agenția de presă Interfax. "Nu văd de ce aceste atacuri aeriene ar trebui oprite", a adăugat el, potrivit Reuters.

Armata rusă desfășoară din 30 septembrie o intensă campanie de lovituri aeriene în Siria, care a permis armatei loiale președintelui Bashar al-Assad să recâștige teren.

"A spera că pretenții formulate sub formă de ultimatumuri ajută la reglementarea problemelor constituie o politică mioapă și fără viitor", a continuat Lavrov, în aceeași conferință de presă.

Înaltul comitet pentru negocieri (HCN), o vastă coaliție a opozanților politici sirieni și grupurilor înarmate, solicită sistarea bombardamentelor rusești de la deschiderea luni, la Geneva, a negocierilor de pace sub egida ONU.

Secretarul de stat american John Kerry și șeful diplomației franceze Laurent Fabius au pledat de asemenea marți, la Roma, pentru oprirea bombardamentelor ruse împotriva opoziției siriene.

"Persoane capricioase au apărut în cadrul opoziției siriene, acestea încep să aibă exigențe ce nu au nicio legătură cu principiile" după care trebuie să se desfășoare convorbirile de pace, a afirmat miercuri șeful diplomației ruse.

Lavrov a estimat, pe de altă parte, că o încetare a focului în Siria ar trebui să fie precedată de "oprirea contrabandei la frontiera turco-siriană", prin care sunt "aprovizionați combatanții".

Acordul încheiat sub auspiciile ONU prevede ca o încetare a focului să fie instaurată în momentul în care începe un dialog politic asupra viitorului țării între regimul de la Damasc și opoziție.

Șeful diplomației ruse s-a mai întrebat retoric asupra "scopurilor reale" ale coaliției internaționale conduse de SUA în Siria.

"Partenerii noștri continuă să fugă de dialogul pragmatic pe care noi l-am propus de la bun început. Acest lucru este suspect și ridică întrebări cu privire la scopurile reale ale coaliției", a mai spus el, fără alte precizări.

Emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, va încerca miercuri să reanimeze negocierile de pace, amenințate de situația din teren unde forțele siriene proregim progresează, cu sprijinul intenselor bombardamente rusești. 

sursa: agerpres.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus