Politică

Leancă: Transnistria ar putea primi autonomie mai mare, după modelul regiunii Catalonia

Şeful guvernului de la Chişinău încearcă să rezolve paşnic unul dintre cele mai vechi conflicte îngheţate din Europa. Regimul separatist de la Tiraspol şi-a proclamat independenţa faţă de Republica Moldova în 1990, dar nu a fost recunoscută la nivel internaţional.

Premierul moldovean Iurie Leancă susţine că o autonomie largă pentru Transnistria ar ţine ţara unită şi, în acelaşi timp, funcţională.

Catalonia este o regiune din nord-estul Spaniei care are statutul de regiune autonomă. Numele oficial al administraţiei autonome catalane este Generalitat de Catalunya. Unii folosesc acest termen numai pentru consiliul executiv sau guvern. De fapt, Generalitat de Catalunya este sistemul (autonom) de guvernământ, întocmai cum Republica Portugheză este sistemul (independent) portughez de guvernământ. Regiunea deţine propria ei forţă de poliţie, Mossos d’Esquadra, care după obţinerea autonomiei înlocuieşte în mare parte Guardia Civil şi Policia Nacional, aflate sub conducerea guvernului central spaniol.

Spre deosebire de Ţară Bascilor (comunitatiile autonome Navarra şi Pais Vasco),Catalonia nu are un sistem fiscal independent de guvernul spaniol central, de aceea peste 60% din taxele şi impozitele din Catalonia se folosesc la menţinerea celorlalte comunităţi autonome mai sărace din Spania, iar Catalonia nu deţine un sistem sanitar şi de învăţământ complet.

sursa: digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *