Timpul.md

Carte 9 Iunie 2014 | 06:06

Leii ne dăruiesc cărți

E o realitate că bibliotecile școlilor noastre și marea majoritate a celor din localitățile Republicii Moldova, după 1989, și-au extins fondul cu donație de carte din România. Unele biblioteci din RM - „Alba Iulia”, „Transilvania”, „Maramureș” etc., chiar au fost înființate datorită unor oameni generoși din Țară, punând la temelie cărți, suflet, generozitate și interes necondiționat, ca să perpetueze cultura și civilizația românească, însemne caracteristice acestui spațiu la fel românesc. Clubul LIONS, o organizație internațională, care are ca obiectiv primordial nu mediatizarea imaginii, dar să dăruiască din potențialul său intelectual cărți sau alte gesturi de caritate, a donat Liceului „V. Alecsandri” din Chișinău un lot de peste 3000 de cărți în repetate rânduri. 

LIONS Ploiești – la Chișinău

Sărbătoarea ultimului clopoțel, tradițională la sfârșitul lunii mai, a fost pentru Liceul „V. Alecsandri” din Chișinău mai mult decât un bilanț al cunoștințelor. La festivitatea de încheiere a anului de studii a venit Clubul LIONS din Ploiești, a cărui președinte este Camelia Krieb. Grație generozității sale, pornind de la principiile clubului – să dăruiești, să servești, să ajuți, să fii alături de cei care au nevoie, câțiva membri au venit cu un lot de carte la Alecsandri – aproape 2000 de cărți pentru biblioteca liceului. Astfel, pe rafturile bibliotecii liceului va fi mai multă beletristică, cărți științifice, dicționare. Din considerație pentru Alecsandri și pentru cei care poartă cu onoare numele înaintașului, alături de elevi, profesori, părinți și invitați la festivitatea ultimului sunet de clopoțel, a fost și Clubul LIONS din Brașov, al cărui președinte este David Istvan, care promite că Prutul spre R. Moldova îl va trece doar peste podul de carte, de acum încolo. Și invitația pentru cadrele didactice la o colaborare profesională, a elevilor în taberele de odihnă pe care le suportă clubul face parte din agenda de lucru a programului lor. Așa se apropie frații, așa se leagă niște prietenii, se încheie un parteneriat, se revendică niște greșeli ale istoriei.

Oamenii puternici nu-i pun la pământ pe alții, ci îi ridică

Pornind de la principiile clubului „că lucrul cel mai important făcut a fost acela de a ne forma pe noi înşine în spiritul lionismului, de a ne descoperi şi pune în acţiune resursele sufleteşti necesare mişcării LIONS”, acești oameni cu inimi calde și cu puterea regală a leului ce-i caracterizează, nu caută să-i pună pe alții la pământ, ci să-i ridice. Efectele carității sunt deja cunoscute: distribuirea de scaune rulante, haine, încălţăminte, articole de papetărie, jucării, medicamente, pentru Şcoala ajutătoare nr. 8, a copiilor cu dizabilități neuromotorii; organizarea unei biblioteci sonore, „Audio-club", prin dotarea cu zece fotolii, zece radio-magnetofoane şi 500 casete; ajutoare formate din îmbrăcăminte, pantofi, papetărie şi alimente, pentru patru şcoli speciale etc.

Mulțumim LIONS Club Ploiești (Camelia Krieb), Bacău (Romel Guțu), Brașov (David Istvan) pentru lumina cărții ce-o aduceți în Basarabia. Lumea se va mântui nu doar prin frumusețe, ci prin bunătatea sufletului. Cartea ne va ajuta să înțelegem mai bine mărturia Domnului că puterea stă în a dărui.

Silvia Strătilă

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus