Sănătate

Leuşteanul, medicament natural împotriva indigestiei şi infecţiilor respiratorii

Iată câteva dintre cele mai cunoscute beneficii ale consumului de leuştean.

Leuşteanul, adjuvant în infecţiile urinare

Infecţiile de tract urinar afectează cu precădere femeile şi vizează rinichii, vezica urinară, uretra sau ureterele. Printre simptomele care pot sugera o infecţie urinară se numără durerea sau usturimea la urinare (disurie), urină tulbure, urât mirositoare sau cu sânge, urinări dese, eliminarea unor cantităţi mici de urină, stări febrile sau frisoane, dureri de spate sau în părţile laterale, greaţă şi vărsături.

O cercetare care a inclus datele preluate din 17 studii clinice a arătat că leuşteanul poate ajuta la eliminarea bacteriilor care provoacă inflamaţia tractului urinar.

Pentru problemele urinare se recomandă consumul ceaiului de leuştean sau tinctura de leuştean (0,5-2 ml de 3 ori pe zi).

Leuşteanul calmează durerile de stomac
Indigestia este o problemă de sănătate frecvent întâlnită, ale cărei simptome sunt extrem de neplăcute: dureri de stomac, diaree, crampe abdominale, vărsături, gaze intestinale, balonare.

Şi în acest caz, ceaiul de leuştean sau frunzele proaspete pot ameliora aceste manifestări într-un mod natural. Unele studii arată că leuşteanul este benefic şi pentru ameliorarea colicilor la copii.

Leuşteanul reglează ciclul menstrual
Această plantă poate ameliora durerile menstruale şi are capacitatea de a regla ciclul menstrual, precum şi de a reduce fluxul menstrual abundent.

Astfel, leuşteanul poate fi benefic inclusiv femeilor care nu reuşesc să rămână însărcinate din cauza tulburărilor menstruale.

Leuşteanul, bun pentru creşterea poftei de mâncare
Lipsa poftei de mâncare poate avea numeroase cauze, de la afecţiuni tiroidiene până la cancer de diverse tipuri sau tulburări hepatice.

Leuşteanul poate stimula digestia, tratând totodată diverse tulburări digestive.

Alte plante şi condimente cunoscute pentru efectul lor de stimulare a poftei de mâncare sunt cardamomul, muşeţelul, menta şi iarba grasă.



Leuşteanul ameliorează simptomele bronşitei

Datorită efectelor sale expectorante, leuşteanul este indicat şi în afecţiunile respiratorii, în special bronşita sau diverse viroze de sezon.

Această plantă ajută la eliminarea mucusului din sistemul respirator şi ameliorează accesele de tuse, precum şi durerile în gât. De asemenea, leuşteanul împiedică dezvoltarea bacteriilor gram-negative, responsabile de apariţia pneumoniei

Leuşteanul: contraindicaţii şi posibile reacţii adverse
Leuşteanul ar putea creşte sensibilitatea la lumină, mai ales dacă este consumat în cantităţi mari şi pe termen lung.

Gravidele şi femeile care alăptează trebuie să consume leuştean cu moderaţie, la fel şi persoanele hipertensive, deoarece leuşteanul poate creşte uşor nivelul sodiului din sânge şi, implicit, tensiunea.

Este recomandat sfatul medicului înainte de a lua suplimente, tincturi sau ceaiuri cu leuştean, deoarece acestea pot interfera cu acţiunea altor medicamente, cum ar fi diureticele. 

csid.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *