Timpul.md

Actualitate 7 Iulie 2017 | 09:41

Limitatoarele de viteză duc la creșterea consumul de combustibil

Din anul 2014, în municipiul Chișinău au început să fie instalate limitatoare de viteză sub forma unor denivelări convexe bombate care pot avea diferite forme în secțiune: circulare arcuite sau trapez cu pantă plată. 

Acestea au fost instalate în diferite intersecții fără a fi însă stipulate în codul rutier, astfel legalitatea lor se bazează doar pe o dispoziție a primarului de Chișinău, Dorin Chirtoacă.

Scopul declarat al instalării acestor denivelări artificiale era de a reduce numărul pietonilor accidentați.

Cu toate acestea, nu există statistici oficiale care ar confirma reducerea numărului de accidentari la nivel de municipiu după instalarea acestor limitatoare de viteză, susține economistul Sergiu Ungureanu.

Un efect negativ al limitatoarelor de viteză este și impactul asupra mediului. Studiile demonstrează că din cauza accelerării, care se întâmplă după trecerea peste limitator, mașina consumă mai mult combustibil și astfel, emisiile de gaze sunt mai mari.

Aceste limitatoare sunt un obstacol și pentru lucrările de deszăpezire. Însăși Exdrupo a recunoscut că în perioada 2016-2017 au fot deteriorate 14 utilaje de deszăpezire.

Reieșind din considerentul că limitatoarele instalate în Chișinău nu ar corespunde standardului legal aprobat pentru Republica Moldova, fiecare șofer care a fost nevoit să își repare mașini din cauza limitatoarelor de viteză pot pretinde la despăgubiri matriale din partea primăriei, a concluzionat Sergiu Munteanu.

eurotv.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus