Timpul.md

Externe 16 Iulie 2016 | 09:43

Lovitură de stat în Turcia: 60 de oameni au murit și 754 au fost arestați

Tentativă de lovitură militară de stat în Turcia părea să fi eșuat, sâmbătă dimineața, după ce populația a răspuns chemării președintelui Tayyip Erdogan de a ieși în stradă pentru a-l sprijini. Autorităţile turce anunţă că cel puțin 60 de persoane au murit, iar 754 de membri ai forțelor armate implicate în tentativa de lovitură au fost reţinuţi.

Totuşi, puciștii au declarat că nu au renunțat la luptă. Într-un e-mail trimis de la biroul de presă al Statului Major al armatei, susținătorii loviturii de stat spun că sunt în continuare hotărâți să lupte. Facțiunea, care își spune Mișcarea pentru Pace Acasă, le cere oamenilor să stea în case pentru propria lor siguranță.

Astfel, un grup din cadrul armatei Turciei a încercat să dea jos Guvernul de la Ankara. Pe parcursul nopţii, în capitala Turciei și la Istanbul s-au auzit focuri de armă și explozii. Pe străzi din orașele turce au apărut tancuri, iar numeroase avioane militare și elicoptere au survolat zonele.

În primele ore ale puciului, aeroporturile au fost închise, iar accesul la internet şi la reţelele de socializare a fost restricţionat. Cu toate acestea, pe măsură ce orele treceau, șansele de reușită ale loviturii de stat au început să scadă. Aceasta după ce oamenii au sfidat ordinele celor care au anunțat că au preluat controlul de a sta în case și au ieșit în principalele piețe din Istanbul și Ankara.

Președintele Tayyip Erdogan a făcut un apel către populaţie de a ieși în stradă pentru a-l sprijini. Erdogan, care era în vacanță pe litoralul turcesc, a zburat la Istanbul, în cursul nopții, și a apărut la televiziune printre mulțimea de susținători care îl aștepta la aeroport.

Președintele Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă susținătorilor săi să rămână în stradă până când situația se normalizează. El s-a adresat la aeroportul din Istanbul unei mulțimi de mii de susținători care fluturau steaguri, pe care i-a asigurat că guvernul deține controlul asupra puterii, deși a recunoscut că tulburările continuă în capitala Ankara. Speră însă că ele vor lua sfârșit în curând. În plus, a anunțat președintele, compania Turkish Airlines și-a reluat zborurile.

La momentul difuzării ştirii, tensiunea continuă în Turcia. Chiar dacă forțele loiale guvernului au preluat din nou controlul asupra unor comandamente, mici grupuri de soldați rebeli încă opun rezistență și unii controlează elicoptere militare, a declarat sâmbătă un oficial turc cu rang înalt.

Soldații puciști nu mai controlează niciun avion, iar elicoperele pe care le mai folosesc vor fi puse la sol cât de curând, a spus oficialul citat de Reuters.

Un alt oficial a declarat că 29 de colonei și cinci generali au fost demiși din funcții.

sursa: moldova.org

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus