Timpul.md

Ultima oră 27 Septembrie 2017 | 14:39

Lovitură de teatru! Ucraina schimbă tonul la 180 de grade cu privire la legea educației, după avertismentul Ungariei

Ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin a propus marţi seara ţărilor vecine nemulţumite de noua Lege a educaţiei să se aşeze la masa tratativelor, invitaţia, lansată într-o postare pe Twitter, survenind după ce Ungaria a ameninţat că va bloca demersurile Kievului în vederea aderării la Uniunea Europeană, relatează agenţia de presă Unian şi publicaţia ucraineană Segodnia, potrivit agerpres.ro. 

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a promulgat luni seara această lege considerată drept o restrângere a învăţământului în limbile minorităţilor naţionale.

"Consider că s-au făcut suficiente declaraţii referitoare la noua Lege privind învăţământul. De ambele părţi", a afirmat Klimkin în mesajul său.

"Toate declaraţiile se referă la politică, nu la oameni. Trebuie să ne aşezăm împreună şi să facem în aşa fel ca oamenilor să le fie mai bine. Ca fiecare să se simtă acasă", a pledat şeful diplomaţiei ucrainene.
Omul lui Tăriceanu, ATAC DUR la adresa lui Kovesi: 'Să înțeleagă că și dânsa trebuie să respecte legea și Constituția țării'

Ungaria a adus la cunoştinţă marţi Ucrainei că intenţionează să-i obstrucţioneze orice avans "în procesul său de integrare europeană" ca represalii la noua Lege a educaţiei ce extinde învăţământul în limba ucraineană în şcoli în dauna limbilor minorităţilor, între care şi minoritatea maghiară.

"Ungaria va bloca fiecare pas înainte în procesul de integrare europeană a Ucrainei, în spiritul Parteneriatului Estic" între UE şi fostele republici sovietice, a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto într-un comunicat.

Guvernul ucrainean a replicat, spunând că este o "declaraţie emoţională nejustificată" a Budapestei, potrivit vicepremierului Ivanna Klympush-Tsintsadze.

Legea, care va intra în vigoare în 2020, a suscitat de câteva săptămâni critici din partea autorităţilor ţărilor din regiune.

"Sunt convins că reacţia Europei şi a lumii întregi (la această lege) trebuie să fie severă şi imediată", a declarat marţi ministrul de externe adjunct al Rusiei, Grigori Karasin, citat de agenţia de presă TASS.

"Deşi legea nu menţionează limba rusă, este evident că scopul principal al parlamentarilor ucraineni a fost de a încălca interesele a milioane de rezidenţi vorbitori de limba rusă din Ucraina, stabilirea forţată a unui regim monoetnic într-un stat multinaţional ", se menţionează într-o declaraţie a Ministerului de Externe rus, citat marţi într-o analiză a agenţiei RIA Novosti.

Ministerul de Externe al României a condamnat de asemenea marţi promulgarea acestei legi, notează AFP.

Ucraina susţine că doreşte să remedieze nivelul insuficient de cunoaştere a limbii ucrainene în cadrul unei părţi a populaţiei, în special în sudul şi estul ţării, regiuni vorbitoare de limbă rusă, din aprilie 2014 scena unui conflict armat cu separatişti proruşi. Kievul şi Occidentul acuză Moscova de susţinerea acestora, potrivit AFP.

La rândul său, ministrul educaţiei ucrainean Lilia Grinevici a declarat că Ucraina este dispusă să trimită Consiliului Europei pentru expertiză articolul referitor la limbă din această lege, pentru confirmarea absenţei încălcărilor obligaţiilor internaţionale.

În conformitate cu art. 7 al noii legi adoptate, sistemul de educaţie din Ucraina se desfăşoară doar în limba de stat (ucraineană), iar materiile care se predau în prezent în şcoli în limbile minorităţilor, inclusiv română, urmează să fie predate în limba ucraineană.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus