Timpul.md

Moldova 18 Iunie 2021 | 06:45

LOVITURĂ PENTRU regimul DODON! Curtea de Apel obligă CEC să deschidă MINIM 190 de secții de vot

 Curtea de Apel a admis parțial contestațiile partidelor privind decizia Comisiei Electorale Centrale ce vizează secțiile de vot în diasporă. A fost anulată partea ce vizează deschiderea a mai puțin de 190 de secții de vot.

„Se admit parțial contestații depuse de către reclamanți împotriva CEC, persoane terțe Ministerul de Externe și Guvernului privin anularea hotărârilor din 5 și 8 iunie și obligarea la emiterea actului administrativ. Se anulează anexa din hotărârea CEC numărul 4.966 din 5 iunie cu privire la constituirea secțiilor de vot din străinătate, modificat la 8 iunie, prin care a fost constituit secții d evotare în numpr mai mic de 190 de secții d evotare în străinătate indicate în avizul prealabil al Ministerului Afacerilor Externe”.

AUR: Este o decizie corectă și curajoasă

„Este o decizie corectă și curajoasă! AUR a protestat în fața CEC față de decizia abuzivă și politică de a limita dreptul la vot al conaționalilor din diaspora. Mai mult, am contestat acest abuz la Curtea de Apel și am demonstrat că doar împreună putem opri fărădelegile. Legea este una și ea stipulează clar - toți cetățenii trebuie să aibă dreptul să voteze, iar acest principiu fundamental nu poate fi călcat în picioare după bunul plac al CEC-ului. Vom monitoriza în continuare ca legea să fie respectată, întrucât nimeni nu poate îngrădi exercitarea dreptului la vot, în special al fraților din diaspora. Uniți suntem puternici!”, a declarat liderul AUR, Vlad Bilețchi.Demersuri împotriva deciziei CEC privind numărul de 146 de secții de vot, care urmează să fie deschise în afara țării pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, au fost depuse de către Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), PAS, PUN, PACE , Platforma da și Usatîi.

Deși Ministerul de Externe a propus să fie deschise 191 de secții de vot pentru diasporă, Comisia Electorală Centrală a adoptat inițial decizia de a deschide în străinătate 139 de secții de votare, însă hotărârea a stârnit critici din partea mai multor concurenți electorali și moldovenilor care se află în străinătate. Mai mult, în fața CEC-ului au fost proteste față de această decizie. Ulterior, membrii comisiei s-au întrunit întro altă ședință, unde au hotărât să mai decidă în șapte secții de votare pentru moldovenii din diasporă, astfel numărul ajunge la 146 de secții.

Conform hotărârii CEC din 8 iunie, numărul secțiilor de votare a fost suplinit pentru Republica Federală Germană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu câte trei unități. Totodată, au adăugate două secții de votare în Republica Franceză și o secție de votare în Republica Italiană, localitatea Rimini.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus