Timpul.md

Actualitate 5 August 2021 | 15:56

Lukașenko a ordonat forțelor de securitate ale țării să întărească controlul asupra graniței cu Lituania

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenkoa, a dat ordin, joi, forțelor de securitate ale țării să întărească controlul asupra graniței cu Lituania, care la începutul acestei săptămâni a început să îndepărteze imigranții care încearcă să treacă din Belarus.

Lituania, membră a Uniunii Europene, s-a confruntat cu o creștere majoritară a migranților irakieni în ultimele luni. Se spune că acest lucru se datorează represaliilor din partea președintelui autoritar al Belarusului Alexander Lukașenko după ce UE a sancționat țara sa pentru devierea unui avion în capitala Minsk și arestarea unui disident la bord.
Creșterea irakienilor și a altor persoane apare ca o altă sursă de tensiune între Belarusul autocratic și vecinii săi europeni din vest.
Marți, Lituania a declarat că și-a rezervat dreptul de a folosi forța pentru a opri o astfel de imigrație ilegală și a respins 180 de persoane care încercau să intre în țară.
Lukașenko a ordonat joi agențiilor de apărare și securitate să „închidă fiecare metru al frontierei” pentru a nu permite imigranților Lituania să se întoarcă înapoi în Belarus.
"Doamne ferește că încep să pună în aplicare politica de eliminare a persoanelor pe care le-au invitat acolo prin punctele oficiale de trecere a frontierei", a spus Lukașenko în timpul unei întâlniri cu oficialii de apărare și securitate.
„Începând de astăzi, nicio persoană nu ar trebui să pună piciorul pe teritoriul Belarusului din partea adiacentă, fie din sud, fie din vest”, a adăugat el. Comitetul de frontieră de stat din Belarus a acuzat joi că Lituania „continuă să forțeze migranții să pătrundă granița din Belarus” și a raportat o încercare de „îndepărtare agresivă a opt migranți  pe teritoriul din Belarus”, zădărnicită de grănicerii din Belarus.

Sursa: abcnews.go.com

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus