Ultima oră

Lux pe timp de criza

Contrar asigurarilor ca nu vom fi afectati de criza, pe care conducerea comunista le-a dat din plin in campania electorala, situatia social-economica in RM continua sa se inrautateasca. Totodata, peste 70% din banii prevazuti pentru reconstructia si modernizarea Presedintiei si Parlamentului urmeaza sa fie cheltuiti la crearea unor obiecte si conditii de lux. „Este amoral sa se faca lux, in situatia in care in tara domneste saracia, iar situatia in economia nationala este foarte grava”…

Declaratia de mai sus a fost facuta ieri, in cadrul unei conferinte de presa, de catre Mihai Godea, prim-vicepresedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova. Potrivit lui, recenta decizie a Ministerului Finantelor, de a reduce subventiile pentru administratia publica locala cu 20%, pune primariile intr-o situatie dificila si creeaza conditii pentru acumularea datoriilor la salarii. Si principala ramura a economiei rurale, agricultura, se afla in declin. „Fara subventii si fara o politica judicioasa de asigurare a accesului producatorilor agricoli la piete de desfacere avantajoase si stabile, agricultura inregistreaza cel mai serios declin din ultimele decenii. Sute de mii de hectare de pamant arabil raman nelucrate, doar 6,7% din suprafete sunt irigate, iar procesele de consolidare a terenurilor pe principii economice au fost stopate”, a constatat Mihai Godea. El a amintit ca guvernul nu si-a onorat promisiunile privind restituirea TVA la exportul productiei agricole si a blocat Fondul de sustinere a agriculturii care prevede un sir de facilitati pentru agricultori. Totodata, se inregistreaza inchiderea intreprinderilor mici si mijlocii, micsorarea numarului locurilor de munca, reducerea veniturilor la bugetele locale.

In aceste conditii, considera PLDM, este inadmisibila cheltuirea banilor publici pe proiecte ce nu au atributie directa la achitarea salariilor si la investitiile in economia reala. Mai mult decat atat, nu este justificata cheltuirea a peste jumatate de miliard de lei pentru reconstructia si modernizarea edificiilor Presedintiei si Parlamentului, peste 70 la suta din suma fiind prevazuta pentru crearea unor conditii de lux. In scopul redresarii situatiei social-economice si a evitarii acumularii de restante salariale la bugetele locale, PLDM cere deblocarea procesului de restituire a TVA la export pentru agricultori; deblocarea Fondului de sustinere a agriculturii care prevede restituirea TVA la procurarea fondurilor fixe, produselor fitosanitare si ingrasamintelor, la comercializarea productiei agricole. „Reconstructia Parlamentului si a Presedintiei trebuie conservata pe un termen nedeterminat, iar banii sa fie investiti in procurarea de sisteme de irigare in agricultura, dar si pentru a evita acumularea restantelor salariale”, afirma PLDM.
 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *