Actualitate

Macron – un amplu interviu şi o „ruptură” în materie de strategie mediatică. „Franţa trebuie să redevină o mare putere”

In paralel cu lansare unui important şantier de reforme, legat de codul muncii şi de lupta împotriva şomajului, şeful statului francez a decis să multiplice şi efortul pedagogic, de explicare a politicii sale.

Pauza estivală l-a costat destul de scump pe Emmanuel Macron la capitolul popularităţii. Este ca şi cum francezii s-ar fi trezit dintr-un fel de transă şi brusc nu-l mai văd pe tînărul lor preşedinte capabil să rezolve toate problemele, şi încă într-un timp scurt, aşa cum au crezut mulţi în momentul votului.

Emmanuel Macron se repoziţionează mediatic explicînd însă şi ceea ce crede el că trebuie schimbat în raporturile dintre mediile de informare şi putere. Sigur că mediile de informare, ca să hrănească maşina mediatică, îi preferă pe preşedinţii care ies în arena politică zi de zi şi îşi dau cu părerea în legătură cu absolut toate problemele de societate. Emmanuel Macron însă declară că nu va intra în această logică, în acest "joc". Citez din interviul său acordat revistei Le Point: "Preşedintele Republicii nu trebuie să facă zilnic comentarii, chiar dacă o parte a lumii mediatice nu acceptă acest lucru. Eu asum însă această ruptură".

Interviul său din Le Point, neobişnuit de lung (16 pagini) este un fel de manifest presărat cu reflecţii politico-filozofice, unele pe un ton de o libertate surprinzătoare. De exemplu cînd spun : „Suntem pe cale să plătim preţul unei prostii colective, aceea de a fi crezut în sfîrşitul istoriei, cînd de fapt aceasta revine în forţă şi ne bulversează".

Emmaneul Macron evocă principalele reforme pe care le preconizează în diferite domenii, de la codul muncii la învăţămînt, şi din cînd în cînd aruncă o privire lucidă asupra ţării sale. "Pur şi simplu Franţa trebuie să redevină o mare putere, este o necesitate", spune el. Dar mai adaugă: „Franţa este o ţară care se reformează mai puţin, dar se transformă printr-un fel de spasme bruşte. Este o ţară care iubeşte grandoarea şi pe care trebuie să o iubeşti în toate fibrele sale".

Autor: Matei Vișneic

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *