Social

Magazinele de lângă spitale, jaf pe spatele bolnavilor

Această concluzie vine după o raită prin magazinele situate în apropierea Spitalului Clinic Republican şi a celui Oncologic din Chişinău. La câţiva metri distanţă de încăperile dominate de durere, îngrijorare, miros de medicamente şi de alcool etilic, comercianţii îşi vând marfa la preţuri de speculă. Oricum se va vinde, spun cei care locuiesc în zonă, atât timp cât oamenii îşi vizitează rudele, procurându-le fructe, legume sau produse lactate.

Am fost sesizaţi de mai mulţi cititori care s-au plâns că preţurile produselor din magazinele situate lângă cele două instituţii sunt cu 3-5 lei mai mari decât la piaţă. Ne-am convins că roşiile „de lângă spital” costă circa 16 lei, în timp ce la piaţă acestea pot fi procurate cu 8-14 lei/1 kg, castraveţii – 10 lei (5-9 lei/kg la piaţă), dovleceii – 5 lei (3-4 lei/kg la piaţă), piersicile – 15-30 lei (8-17 lei/kg la piaţă), merele – 16 lei (7-8 lei/kg la piaţă). Produsele lactate şi de panificaţie costă cu cel puţin 0,5-1,5 lei mai mult decât în magazinele din alte sectoare ale capitalei.

Legal, dar imoral

Contactat de TIMPUL, directorul adjunct interimar al Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor (APC), Grigore Caţer, a menţionat că, dacă produsele nu fac parte din lista celor cu preţuri reglementate, atunci APC nu poate interveni. „Preţul este liber. Intermediarii cumpără produse din Piaţa Centrală sau de la depozitele angro şi îşi stabilesc preţurile. Este trist că se folosesc de momentul că potenţialii clienţi sunt persoane bolnave, dar nu putem interveni. Doar produsele care cad sub incidenţa Hotărârii Guvernului cu privire la măsurile de coordonare şi de reglementare de către stat a preţurilor (tarifelor), nr. 547 din 04.08.1995, nu pot avea un cost mai mare decât cel iniţial plus un adaos comercial de 20%”, ne-a spus G. Caţer.

Corina Gaibu, expert economic al IDIS „Viitorul”

În condiţiile în care comercianţii au autorizaţie, atunci nimeni nu poate interveni în politica lor de preţuri. Dacă produsul nu este reglementat, el nu este monopolist pe piaţă şi atunci vânzătorul are voie să-şi stabilească singur preţul. Unica penalizare pe care o poate avea este cea venită din partea clienţilor, care nu vor procura marfa. Dar dacă marfa se vinde înseamnă că ea poate fi suportată financiar de către client. Nu-i corect să intervină cineva asupra preţurilor pentru că economia noastră este una de piaţă.

Vox populi
 
Vasile, 54 ani


Comercianţii de lângă spital procură marfa cu 10 lei/kg şi o vând cu 15-20 lei. De asemenea şi cartofii: îi cumpără cu doi lei şi îi vând cu şase-şapte. La piaţă cartofii costă 3,5 lei. Ei au dreptul să mărească preţul cu până la 20 la sută. Dar preţurile sunt mai mari în această regiune cu 3-5 lei. Găseşti mai ieftină doar marfa care nu a fost vândută ieri. Totuşi, majoritatea cumpărătorilor de aici stau în spital…

Olga, 54 ani

Preţurile sunt foarte mari. Cu o săptămână în urmă am cumpărat roşii cu 5-6 lei/kg, dar acum acestea costă 10-18 lei/kg. O cauză a acestor preţuri ar putea fi seceta… Pentru perioada lunii iulie, legumele şi fructele sunt foarte scumpe. În general, toate preţurile sunt mari. Pensionarii se descurcă foarte greu. Cumpărăm fructe şi legume doar pentru ca să le gustăm…

Elena, 41 ani


În comparaţie cu cele din Piaţa Centrală, aici preţurile sunt mai mari. Probabil este inclus şi preţul pentru transport. Rar cumpăr legume de aici…

Vladimir, 67 ani


În sectorul Ciocana, unde locuiesc eu, produsele sunt mai ieftine. Poate cu un leu mai mult decât cele de la piaţă, dar aici… Cu doi-trei lei mai mult.

Svetlana, 46 ani


Desigur sunt mai mari. Eu sunt din Ialoveni. Acolo preţurile tot sunt mari. Cred că sunt atât de scumpe pentru că se vând lângă spitale. Oamenii au nevoie de fructe şi legume pentru bolnavi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *