Ultima oră

Mai aproape de raioane, de oameni si de interesele lor

Peste 600 de mii de lei au constituit cheltuielile suportate de Guvernul RM pentru organizarea in luna octombrie a summitului CSI la Chisinau. Uniforme noi pentru angajatii Serviciului Vamal. Restituirea bunurilor victimelor represiunilor politice. Sunt doar cateva dintre subiectele abordate la sedinta de ieri a guvernului.

Sedinta ordinara a Guvernului RM a fost organizata, ieri dupa-amiaza, la Ialoveni, in incinta Palatului raional de cultura. Premierul Vlad Filat a remarcat din start ca decizia de a organiza sedinta in afara capitalei a fost determinata de un acord al sau cu presedintii de raioane, care anterior solicitasera intalniri periodice in teritoriu cu membrii guvernului.
Problemele incluse pe ordinea de zi au fost discutate in prima parte a sedintei, ulterior desfasurandu-se o intalnire a membrilor executivului cu presedintii de raioane.

Unul dintre subiectele stringente aflate in discutie l-a constituit avizul asupra proiectului de lege prezentat cu titlu de initiativa legislativa, acum o luna, de catre deputatul Iurie Colesnic, cu privire la abrogarea Legii nr.186-XVI din 29 iunie 2006 cu referire la victimele represiunilor politice. Guvernul nu a sustinut initiativa deputatului si a indicat in avizul sau ca „prin prevederile proiectului de lege propus, victimele represiunilor politice pierd dreptul la restituirea bunurilor, recuperarea valorii acestora prin achitarea de compensatii”.

In context, premierul Vlad Filat a specificat ca „trebuie sa fie aprobat un alt proiect de lege care sa duca la perfectionarea cadrului legislativ la acest capitol”, iar ministra Muncii, Protectiei Sociale si Familiei, Valentina Buliga, a declarat pentru presa ca legea care va fi adoptata ulterior „va avea menirea sa imbunatateasca mecanismul de restituire a bunurilor pentru persoanele care le-au pierdut sau carora le-au fost confiscate”.

De asemenea, la sedinta de ieri, membrii guvernului au decis ca angajatii Serviciului Vamal vor avea uniforme noi. Potrivit unei hotarari adoptate, aceste noutati din activitatea Serviciului Vamal au fost motivate de schimbarea denumirii structurii (anterior subdiviziunea se numea Departament Vamal), dar si de optimizarea tinutei estetice a colaboratorilor acestui serviciu.
Mai multe intrebari retorice a enuntat prim-ministrul Vlad Filat, dupa ce ministrul de stat a prezentat o hotarare cu privire la alocarea mijloacelor financiare in suma de 632.146 lei in scopul acoperirii cheltuielilor legate de organizarea summitului Ministrilor de Externe si a sefilor de state din CSI. „Cum e posibil ca Guvernul RM sa achite 129.000 lei Palatului Republicii pentru lucrari care

 

 

au durat doua zile?”, „Cate tone de benzina au consumat bazele auto ale Guvernului (pentru suma de 77.000 de lei) si Parlamentului (20.000 de lei)?”, „Unde a cheltuit intreprinderea „Registru” 66.899 de lei? Pentru confectionarea ecusoanelor?” – sunt doar cateva intrebari pe care le-a pus seful executivului. Deoarece intreaga suma este exagerata, prim-ministrul a solicitat ca acest proiect de hotarare sa fie revazut.

Dupa o scurta pauza, membrii Guvernului RM au revenit in sala mare a Palatului de cultura din Ialoveni, unde au avut o intalnire cu presedintii de raioane.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *