Timpul.md

Actualitate 9 Septembrie 2021 | 11:11

Marele cântăreț de muzică populară, Nicolae Sulac, ar fi împlinit astăzi 85 ani

Marele artist al Poporului, cavaler al „Ordinului Republicii” şi laureat al Premiului de Stat, Nicolae Sulac, astăzi, 9 septembrie, ar fi împlinit vârsta de 80 de ani.

Nicolae Sulac s-a născut în data de 9 septembrie 1936 în satul Sadîc, Județul Cahul, Regatul României, astăzi este Republica Moldova.


Activitatea sa artistică și-a început-o în cadrul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, și anume în cadrul capelei corale „Doina" (din 1959). În 1965 Nicolae Sulac a devenit solist al ansamblului „Fluieraș", ansamblu care a lansat mulți interpreți de muzică populară din Moldova.

În anii '70 și începutul anilor '80 concertează în calitate de solist al ansamblului „Lăutarii".

Nicolae Sulac este laureat al premiilor Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS), artist al poporului al R.S.S.M. și ulterior al Republicii Moldova, cavaler al Ordinului Republicii (1992).

Nicolae Sulac a interpretat piese exclusiv în limba română fiind aplaudat de fiecare dată de către toată sala, chiar și de cei ce nu cunoșteau limba română.

Potrivit Moldpres, a înregistrat la Radio Chișinău peste 100 de cântece folclorice. El însuși a compus cântece, majoritatea fiind incluse în Fonoteca de Aur a Republicii Moldova.

Printre cântecele sale se numără: „Într-o iarnă, lungă, grea”, „Tinereţe, tinereţe”, „Doina mea în codru-i scrisă”, „Puii cucului”, „Ce frumos mai cântă cucul”, „Balada Mioriţa”, „Foaie verde cinci chiperi”, „Foaie verde matostat”, „Frumoase-s nunţile-n colhoz”, „Sunt din plaiuri moldovene”, „Mamă, mamă, dor de mamă”, „În Moldova m-am născut”, „Nistrule, ce curgi la vale”, „Foaie verde grâu mărunt” și multe altele.

Spre sfârșitul vieții Sulac a dorit să se stabilească la Iași, oraș care îi plăcea mult și unde obișnuia să se întâlnească cu prietenii.

Marele Artist a decedat la Chișinău, în 2003, în urma unui atac cerebral, a fost înmormântat în Cimitirul Central din Chișinău. La 9 octombrie 2004, în cadrul Cimitirului Central a fost inaugurat un bust al său.

Numele lui Nicolae Sulac îl poartă Palatul Național din Chișinău, un festival-concurs de rang naţional al tinerilor interpreţi de muzică populară din Republica Moldova, precum şi Şcoala de muzică din oraşul Floreşti, în curtea căreia a fost inaugurat și bustul artistului.

În amintirea lui, mai mulţi interpreţi au alcătuit cântece legate de numele Sulac, precum: Ion Dolănescu – „Plânge Basarabia, c-a pierdut o mare stea: o floare de liliac, pe Nicolae Sulac”; Arsenie Botnaru – „Visul lui Sulac”, Nicolae Ciubotaru „Frumuseţea va trăi, cât Sulac s-ar auzi”, Ion Florea – „Sulac mi-a fost alinare”, Alexandru Lozanciuc – „Mi-aduc aminte vorba lui Sulac”.

Nicolae Sulac a colaborat cu Isidor Burdin, Serghei Lunchevici, Vasile Goia, Dumitru Blajinu, Nicolae Botgros, Ion Dascăl, Petre Zaharia, Ilie Bratu, Petrică Sîrbu, Leonid Moşanu, Constantin Baranovschi ş.a.

Nu a ezitat și și-a încercat talentul și în proză. În 1997, la Editura ”Știința” i-a apărut cartea de nuvele ”Vorbă lungă, bogăția omului”. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus