Politică

Marti, liderii AIE trebuie sa ia o decizie comuna in ceea ce priveste reforma constitutionala

Marti, 9 martie, liderii AIE urmeaza sa se intalneasca si sa ia o decizie comuna in ceea ce priveste reforma constitutionala. Modificarea Constitutiei va viza, inainte de toate, amendarea articolului 78, care se refera la alegerea presedintelui RM. Politicienii de la Chisinau discuta despre acest lucru de mai bine de o jumatate de an. Deocamdata, cei mai decisi sunt comunistii, care sunt impotriva modificarilor si vor dizolvarea imediata a parlamentului si organizarea de alegeri anticipate.

Saptamana trecuta, o delegatie de experti ai Comisiei de la Venetia, in frunte cu presedinte organizatiei, Gianni Buquicchio, s-a aflat la Chisinau pentru a se pronunta in problema preconizatei reforme constitutionale. „Comisia de la Venetia prefera sa nu sa se amestece in dialogul intre fortele politice din RM”, a declarat Buquicchio. Informal, insa, el a sugerat ca modificarea Constitutiei sa insemne doar amendarea, in parlament, a articolului ce se refera la alegerea sefului statului. Potrivit lui Buquicchio, AIE si Partidul Comunistilor urmeaza sa mediteze asupra propunerilor Comisiei si sa aiba „un dialog extins” pentru a gasi solutii de depasire a crizei, precizand ca negocierile dintre cele doua tabere sunt abia la inceput.

Deputatii AIE sustin ca sugestia Comisiei de la Venetia are titlu de recomandare, iar „solutia apartine statului”. Totodata, deputatii comunisti vor ca modificarea Constitutiei sa se faca doar in parlament si sa vizeze numai articolul ce se refera la alegerea presedintelui. PCRM considera ca revenirea la alegerea sefului statului prin votul direct al populatiei ar fi „un pas inapoi in dezvoltarea democratiei”. Iar liderul comunist Vladimir Voronin a declarat ca va fi disponibil sa poarte negocieri despre o eventuala modificare a Constitutiei doar in toamna, dupa anticipate.

„Opinia PD, dar si a mea personala, este ca nu putem sa ne permitem modificarea Constitutiei in jumatate de an, deoarece e vorba de un exercitiu foarte serios, or, pentru aceasta sunt necesari doi-trei ani. De aceea, noi optam pentru organizarea referendumului pe unele aspecte ale Constitutiei”, a declarat Marian Lupu.

Amintim ca, dupa esuarea celei de-a doua tentative de alegere a sefului statului, liderii Aliantei pentru Integrare Europeana s-au pus pe cautat solutii de evitare a unor noi anticipate, la care exista toate sansele sa nu se schimbe configuratia politica din parlament. Tot atunci s-a vorbit despre esecul reformei constitutionale din 2000, cand Moldova a trecut de la republica semi-prezidentiala la republica parlamentara. La sfarsitul anului trecut, presedintele interimar Mihai Ghimpu a creat, prin decret, o comisie de elaborare a modificarilor constitutionale. Membrii acesteia au propus modificari la 69 de articole din Constitutie, printre care articolul 13, care se refera la „limba moldoveneasca” si schimbarea formei administrativ-teritoriale prin trecerea de la sate si raioane la sistemul de comune, orase si regiuni. O alta solutie vehiculata de Ghimpu este modificarea prevederii constitutionale conform careia presedintele sa nu mai fie ales de 3/5 din deputati, ci de 50%+1.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *