Actualitate

Marţi, prima zi de examene pentru absolvenţii de liceu

Primii care vor trăi emoţiile examenelor vor fi absolvenţii din instituţiile cu predare în limba rusă, care vor trebui să facă dovada cunoaşterii limbii de stat. Pentru toţi ceilalţi liceeni sesiunea va demara vineri, 8 iunie, cu examenul la limba de instruire.

Examenul la limba străină se va desfăşura la 12 iunie, iar examenul de profil (la care a fost reintrodusă obligativitatea probei la istorie pentru candidaţii de profil umanist, în timp ce pentru cei de la profilul real, artistic, sportiv şi tehnologic rămâne examenul de matematică) va avea loc la 15 iunie. Ultimul examen pentru elevii moldoveni va fi la 19 iunie. Minorităţile naţionale vor mai avea un examen pe data de 22 iunie la limba maternă: ucraineană, bulgară, găgăuză.

Examenele de bacalaureat vor fi susţinute anul curent în 159 de centre externe, altele decât instituţiile în care candidaţii şi-au făcut studiile. Ca şi în 2011, lucrările de examen apreciate cu 90-100% din punctajul maxim şi cele apreciate cu 0-5% din punctajul minim vor fi supuse procesului de reverificare.

Rezultatele examenelor vor fi comunicate de către Agenţia pentru Evaluare şi Examinare în perioada 29-30 iunie. După care, timp de 48 de ore, vor fi recepţionate contestaţiile candidaţilor. Rezultatele contestaţiilor vor fi anunţate pe data de 6 iulie, iar absolvenţii îşi vor primi diplomele, de la centrele de bacalaureat, pe data de 14 iulie. Sesiunea suplimentară se va desfăşura în perioada 2-18 iulie.
Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, în sesiunea curentă la examenele de bacalaureat sunt aşteptaţi circa 29.000 de candidaţi, iar la treapta de absolvire a gimnaziului – 39.500 de candidaţi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *