Social

Matematicianul Ion Valuţă, la 80 de ani

Născut la 29 mai 1930 în satul Donduşeni, raionul Donduşeni, face parte din generaţia care a jucat un rol valoros în formarea învăţământului naţional.
Din 1964, anul deschiderii Institutului Politehnic din Chişinău, este unul dintre cei care stimulează accesul la studii a copiilor de moldoveni. La început, în calitate de şef al Catedrei de matematică superioară, iar în anii 1967-1975 – în postul de prorector pentru ştiinţă. În această funcţie organizează secţia de aspirantură (doctorantură), lărgind admiterea absolvenţilor autohtoni. Dar, după cum era la modă, „cei de sus” declanşează o aprigă luptă cu „naţionalismul”. Din biblioteci au fost eliminate manualele traduse în limba moldovenească, în şcolile superioare, cu excepţia unor specialităţi pedagogice, se trece la studii în limba rusă, fapt ce-i pune în mare dificultate pe absolvenţii şcolilor moldoveneşti. În privinţa Politehnicii, scopurile au fost cu totul deosebite. Procuratura intentează un „dosar penal asupra furtului de bani în secţia de cercetări ştiinţifice a Institutului Politehnic din Chişinău”, secţie de care era responsabil prorectorul Ion Valuţă. În pofida presiunilor exercitate, revizorii nu au depistat nimic. Şi totuşi epurarea cadrelor de conducere naţionale s-a produs.

Ion Valuţă trece complet la activitate pedagogică. Ulterior, luându-se în considerare cele peste 100 de studii de cercetare publicate şi contribuţia sa la pregătirea cadrelor ştiinţifice, îi este conferit titlul de profesor universitar.

Cu ocazia împlinirii a 80 ani de la naştere şi a 60 de ani de activitate ştiinţifică şi pedagogică, astăzi, cei care îl cunosc, îi urează multă sănătate şi noi realizări.

Leonid Dohotaru
, pentru TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *