Carte

„Medalioane pe colier ghimpat”: după un 9 mai istoric

Sărbătorim date ale naşterii şi comemorăm date ale morţii, sărbătorim zile ale victoriei şi uităm să le identificăm pe cele ale marilor rateuri. Toate acestea nu sunt decât un riscant experiment cu timpul, o încercare de a eterniza date istorice complexe până la incertitudine.

Cartea scriitorului român Doru Ciucescu „Medalioane pe colier ghimpat” („Gunivas”, Chişinău, 2012, 360 de pagini), o selecţie de texte din romanul „Gulagul din umbra palmierilor” (Editura „Junimea”, 2011, 636 de pagini), abordează cumplita fabulă a istoriei noastre recente.
În „Cuvânt înainte” autorul menţionează: „În sistemul de învăţământ marocan au lucrat profesori din ţările socialiste europene, veniţi, în principal, pentru a scăpa de interdicţiile unui regim politic dictatorial, produs de o ideologie contrară firescului. În volum sunt descrise existenţele pline de resentimente a şapte tineri din lagărul socialist (un român, un rus, un bulgar, un ungur, un polonez, un cehoslovac, un est-german), care, când a apărut oportunitatea de a pleca ca profesori în Maroc, nu au ezitat să o fructifice”. Personajele sunt descrise până a ajunge profesori în Maghreb, cu detalii privind bunicii şi părinţii lor, care într-un fel sau altul au avut de suferit în regimul instaurat de tancurile Armatei Roşii, cumva ca o frescă a comunismului est-european de şaptezeci şi ceva de ani. Sunt exemplificate şi cărţile proletcultiste citite de ei la şcoală. Personajele şi-au dorit să plece din „gulagul ideologic”, idee venită din copilărie sau adolescenţă.

„Medalioane pe colier ghimpat” reprezintă o carte complexă, căci autorul a menţionat: „Am examinat faptele din diferite perspective, să surprind comicul în momentele cele mai tragice şi invers – eterna tragicomedie a vieţii”. Or, autorul ne propune chintesenţa istoriei noastre atât de complexe înserată în pagină, în destinul celor şapte vieţi, astfel putem constata orientarea spre o istorie a indivizilor, şi nu a mulţimilor.

Fără a cădea în superstiţioasa veneraţie a tot ce e vechi sau a tot ce e contemporan, Doru Ciucescu, prin cartea sa „Medalioane pe colier ghimpat”, anunţă un 9 mai atemporal, povestind latent epopeea unui eveniment istoric, care a marcat destine şi spirite umane. Există şi o dimensiune a anecdoticului în această carte, una care pare să spună că istoria unui stat totalitar riscă să se transforme într-o antologie de anecdote, până la urmă. Dacă am privi istoria universală ca un vis, de coşmar uneori, am putea să încercăm uitarea, care, însă, e imposibilă!
„Medalioane pe colier ghimpat” constituie o încercare repetată a autorului de a ţine trează memoria generaţiilor care vin, de a propune şi cealaltă parte a baricadei: un 9 mai victorios asupra fascismului, dar după care s-a instaurat un Gulag privativ de libertate, identitate şi chiar fericire. Nu e neapărat cazul să-i născocim simple greşeli sau virtuţi extraordinare unui text, dorit balzacian de autor. Cartea la care ne referim e un text moral, cumva, unul care spune că au suferit toţi: de la Zidul Berlinului şi dincolo de Marele Zid chinezesc! Recluziunea spiritului uman dintre cele două ziduri e dramatică, şi ea venea după un 9 mai victorios, după care părea că pacea şi fericirea vor coborî din cer! Iată marele paradox al istoriei, iar paradoxurile trebuie memorate!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *