Culinar.md

Meniu festiv pentru Sărbătorile de Iarnă

Nu mai este mult până când vom începe să lucrăm ca furnicuţele şi să facem tot ce ne stă în putere pentru a pregăti ceea ce este mai bun şi mai frumos. De la decorul luminos de pe străzi și din magazine, până la isteria cumpărăturilor, toți suntem prinși în această atmosferă febrilă înainte de binemeritatele zile de sărbătoare. Pentru cei care rămân acasă și doresc să organizeze mese festive cu familia sau prietenii, am pregătit un ghid cu sfaturi și sugestii generale pentru meniu, dar și rețetele complete de la apertive până la desert.

O masă festivă, cu prietenii şi/sau familia depinde de mai mulţi factori printre care spaţiul în care se desfăşoară reuniunea, numărul şi vârsta participanţilor, gusturile şi obiceiurile participanţilor. Din aceste considerente organizarea unui astfel de eveniment depinde de la caz la caz. Mai jos găsiţi câteva sugestii – utile, credem noi – pe care le puteţi lua în calcul pentru organizarea unei mese de Crăciun şi/sau Revelion.

Pregătirile

Pentru orice lucru bine făcut, pregătirile sunt esențiale. Înainte de a creiona meniul festiv, trebuie să știți numărul invitaților și preferințele lor culinare. Este ușor atunci când vorbim de mesele în familie unde știm deja cine vine la cină, dar este mai greu atunci când se organizează petreceri cu mai mulți invitați.

Dacă nu cunoașteți preferințele culinare ale invitaților, asigurați-vă că acoperiți o gamă largă de feluri de mâncare: mai multe tipuri de carne, mâncăruri vegetariene, preparate tradiționale, dar și preparate etnice sau de inspirație mai modernă.

Nu uitați de decor! O masă festivă trebuie aranjată în ton cu evenimentul. Vizitați magazinele de decorațiuni și alegeți în funcție de decorul unitar de acasă.

Alegeți fața de masă în ton cu șervețelele. Dacă alegeți șervețele de pânză, nu uitați de inele. Farfuriile și paharele trebuie să fie, de asemenea, complementare cu fața de masă. Pentru a scoate în evidență mâncarea, folosiți farfurii cu mult alb sau crem la bază. Dacă alegeți farfurii prea colorate (roșii, albastre etc), mâncarea nu va arăta la fel de apetisant.

Lucruri necesare:

față de masă și șervețele asortate
farfurii și tacâmuri pentru toți invitații
platouri și vase pentru servire (inclusiv ustensile pentru servire: clește, lingură, polonic etc)
pahare de șampanie
pahare pentru vin, bere, alcool
decor de masă – lumânări, aranjamente florale, aranjamente cu decorațiuni de crăciun
Pentru varianta de bufet, alegeți vase de servire asortate de pus pe bufet.

Matematica de sărbători

De regulă, pe lângă masa de sărbătoare propriu-zisă, perioada sărbătorilor de iarnă este marcată de o întreagă serie de mese deoarece, practic, fiecare apariţie a unui musafir este un motiv de a gusta câte ceva. Din acest motiv e bine să aveţi în vedere câteva principii utile:

– ordonaţi servirea în funcţie de gradul de perisabilitate a preparatelor. Serviţi, de exemplu, în primele zile, salatele care conţin ouă fierte, maioneză, etc.
– nu gătiţi niciodată mai mult decât puteţi păstra/depozita în condiţii optime.
– folosiţi cutii etanşe, borcane, folie alimentară pentru a depozita şi acoperi preparatele.
– nu depozitaţi alimente cu mirosuri puternice, în special cele care conţin usturoi, lângă deserturi.
– luaţi în calcul alimente care pot fi congelate. Chiftelele, de exemplu, se pot găti şi congela, fără să-și piardă din calităţi după decongelare.
– câştigaţi timp şi spaţiu dacă, de exemplu, carnea de porc şi cârnaţii îi prăjiţi din timp şi îi depozitaţi în borcane cu untura în care au fost prăjiţi.
– puteţi face economii substanţiale dacă achiziționați ingredientele vrac, în special pe cele pe care le includeţi în mai multe reţete.
– cumpăraţi cel mai târziu – dar nu chiar în ultima clipă – ingredientele pe care doriţi să le folosiţi proaspete, cum ar fi ingredientele pentru salate, fructele, etc.
– nu lăsaţi toate pregătirile pentru ultima zi.

Meniul Festiv

În funcţie de numărul, tipul şi vârsta invitaţilor, puteţi opta pentru o multitudine de reţete. Important e să le asociaţi inteligent între ele. Nu gătiţi aperitive orientale,fripturi tradiţionale şi deserturi moderniste ci încercaţi să le articulaţi într-un concept unitar, potrivit cu gusturile invitaţilor. De regulă, musafirii, chiar şi cei tineri, sunt tentaţi să guste produse şi preparate tradiţionale, care rezonează cu perioada Crăciunului. Cu toate acestea şi în acelaşi timp, invitaţii sunt tentaţi să încerce ceea ce nu găsesc acasă. E un bun moment să-i surprindeţi. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *