Actualitate

Mihai Ciorici a scandalizat intregul raion Nisporeni

(Scrisoare deschisa catre prim-ministrul R. Moldova, dl Vlad Filat; procurorul general al R. Moldova, dl Valeriu Zubco; directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei, dl Viorel Chetraru)

In iulie curent, cotidianul TIMPUL a publicat un articol de investigatie, semnat de jurnalistul Pavel Paduraru si intitulat, „Senzational: un metru patrat la Nisporeni costa 800 euro din bugetul de stat!”. In acel material s-au facut dezvaluiri socante. „Un furt de proportii din banii bugetarilor s-a inregistrat, in plina criza financiara, la Nisporeni – milioane de lei din bugetul de stat au fost varsati in buzunarul consilierului raional Mihai Ciorici.

Astfel, firma „D. Invest-Deservirea”, condusa de catre acesta, a vandut Casei Nationale de Asigurari Sociale (CNAS) 317 metri patrati de spatiu comercial, la pretul de 3 mln. 950 mii lei (!). Desi contractul este deja incheiat si publicat in „Buletinul achizitiilor publice”, Ciorici afirma ca intelegerea inca nu e facuta… In plus, chiar daca e vorba de o suma enorma de bani publici, ce urmeaza sa fie cheltuiti cu maxima transparenta, el refuza sa dea lamuriri, invocand multiple „taine comerciale”. Desi e consilier independent, Mihai Ciorici e cunoscut ca un aprig sustinator al PCRM, care e nelipsit de la orice intalnire a comunistilor cu alegatorii din Nisporeni.

CNAS a cumparat etajul doi al unui imobil din Nisporeni, cu suprafata de 317 metri patrati, pentru a-i asigura un sediu Casei Teritoriale de Asigurari Sociale (CTAS) din localitate, care arenda un spatiu in cladirea Uniunii raionale de consum. Potrivit Valentinei Razumenco, sefa CTAS Nisporeni, ei s-au bucurat de aceasta decizie, deoarece pana acum au lucrat in conditii contrarii normelor sanitare, care necesitau si cheltuieli mari. Ea a precizat insa ca nu cunoaste nimic despre pretul contractului, lasand sa se inteleaga ca afacerea s-a facut in taina: „Nu stiu cand a avut loc licitatia, nici pretul nu-l stiu, fiindca de acest caz s-a ocupat Casa Nationala. Noi nu avem nimic cu asta”.

In cele din urma, „ajutorul” acordat Casei Teritoriale Nisporeni a reprezentat, se pare, doar un pretext de a scurge, pe cai pretins legale, sume uriase de bani din haznaua statului. Mentionam ca spatiul cumparat face parte dintr-o cladire cu trei etaje a firmei „D. Invest-Deservirea”, condusa de consilierul si ex-deputatul Mihai Ciorici. Aici a fost pe timpuri Casa de prestare a serviciilor, imobilul fiind privatizat de firma sus-mentionata la inceputul anilor 2000. Desi a fost consilier umanist, iar acum se declara independent, Ciorici sustine deschis comunistii, iar in ultimul timp se vorbeste ca s-a prins cumatru cu Z. Greceanai. Anume prin aceasta filiera, probabil, a si reusit sa prejudicieze bugetul de stat de 4 milioane de lei (adica de cate 800 de euro pentru un metru patrat)…

Astfel isi incepea investigatia ziaristul de la TIMPUL, mentionand la urma: „Discutand cu Ciorici, mi s-a creat impresia ca cineva l-a instruit din timp sa raspunda la orice intrebare – chiar daca e vorba de informatii publice, accesul la care nu poate fi interzis, cu replica: „taina comerciala!”. Cine l-a invatat sa se comporte asa nu e greu sa ne dam seama. Sunt cei care detin controlul asupra finantelor publice, cei care au furat si inca fura banii celor multi si saraci”.

Aceasta investigatie a fost pentru nisporeneni o adevarata bomba. Lumea s-a deplasat la Chisinau pentru a procura ziarul, deoarece, la ordinul sefului postei din raionul Nisporeni, a comunistului N. Dragan, intreg tirajul publicatiei i-a fost vandut lui Grigore Ciorici, fratele eroului investigatiei ziaristice, care si-a pus in slujba comunistilor penita si obrazul. Aceeasi soarta a avut-o si tirajul ziarului raional „Gazeta de Vest”, care, peste o saptamana, a indraznit sa reia articolul lui Pavel Paduraru pe paginile sale.

Oricum, majoritatea nisporenenilor s-au informat si au apreciat indrazneala, curajul si profesionalismul publicistului de la TIMPUL. Toti asteptam modul in care vor reactiona Procuratura Generala, alte institutii de ancheta ale statului. Cu parere de rau, n-a urmat nimic. Mai mult ca atat – culmea obrazniciei! -, comunistul-umanist Mihai Ciorici da tarcoale astazi unui partid care se afla la guvernare. Acest turist politic se vrea nepedepsit, asa cum procedeaza si altii, impovarati de pacate grele, ascunzandu-se prin diferite partide democratice…

Dupa 29 iulie, am crezut ca noua guvernare se va interesa in ce conditii a fost procurat acest imobil. Cel putin ar trebui sa afle din care motive la asa-numita licitatie publica a participat doar societatea pe actiuni condusa de M. Ciorici, iar altele doua, printre care si Uniunea raionala de consum, care propunea un pret de doua ori mai mic, n-au fost instiintate conform regulamentului.

In perioada sovietica, in presa scrisa, cea centrala, dat si cea locala exista o rubrica obligatorie, intitulata sugestiv: „Pe urmele celor publicate”. In urma unui material critic, aparea in mod obligatoriu raspunsul institutiilor si organelor abilitate. Credem ca o astfel de reactie este fireasca si intr-o tara care se pretinde democratica. In ?arile Baltice, partial si in Ucraina, s-a constientizat faptul ca presa poate si trebuie sa fie a patra putere in stat. Dar cand vor ajunge aceste transformari benefice pentru dezvoltarea societatii si pe la noi? Va rugam insistent sa reactivati acest important instrument de lupta cu mafiotii si coruptii care ne-au jecmanit banul public.

Fapta fostului parlamentar M. Ciorici a scandalizat intregul raion Nisporeni. Noi asteptam sa fie pedepsiti toti acei care, facand trafic de putere, prin nepotism, au lasat haznaua statului goala. Cei mai multi dintre noi am votat cu partidele democratice din AIE, sperand ca, odata cu venirea lor la putere, in R. Moldova lucrurile vor fi asezate intr-o albie fireasca.

A. Adam, N. Axente, G. Munteanu, M. Guidea, A. Postolachi, N. Josanu, T. Drumea, I. Croitoru, L. Botnari, V. Ciortan, N. Bolun, A. Artene, V. Robu, V. Ciobanu, S. Vlad, V. Vrancean, locuitori ai or. Nisporeni

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *