Politică

Mihai Ghimpu vrea lovituri de la 11 metri

Presedintele parlamentului si presedintele interimar al RM, Mihai Ghimpu, a scos din maneca asul despre care vorbeste de la inceputul crizei politice. Ieri, in cadrul unui briefing, dl Ghimpu a propus ca principiul „loviturilor de la 11 metri”, folosit in fazele finale ale campionatelor de fotbal, sa fie adoptat si in depasirea crizei constitutionale in care se afla astazi RM.

Cu alte cuvinte, se propune modificarea Constitutiei care sa prevada ca: „daca presedintele nu este ales din doua incercari cu trei cincimi din numarul deputatilor (61 voturi), atunci are loc a treia runda, in care seful statului poate fi votat cu majoritatea simpla (50% plus unu)”, a explicat presedintele.

In acest sens, Mihai Ghimpu a emis un decret prezidential cu privire la constituirea Comisiei pentru reforma constitutionala din care vor face parte primele persoane in stat, ministrul Justitiei, procurorul general, baskanul Gagauziei, conferentiari universitari, reprezentanti ai societatii civile. Printre membrii comisiei nu e niciun reprezentant al Partidului Comunistilor. Ghimpu a motivat lipsa acestora prin faptul ca „ei analizeaza aceasta optiune si daca vor delega pe cineva, vom modifica cuprinsul acestui decret”.

„Necesitatea schimbarii acestui mecanism nu se explica prin aceea ca noi (Alianta pentru Integrare Europeana – n.n.) ne temem de alegeri anticipate. Comisia va lua o decizie fara a tine cont de faptul daca Marian Lupu va fi sau nu ales pe 7 decembrie”, a subliniat presedintele interimar.

Inca nu se cunoaste care va fi decizia finala – va fi adoptata o noua Constitutie sau va fi modificata actuala. Este cert, insa, ca in RM, asa cum a afirmat ieri Mihai Ghimpu, va avea loc si un referendum.
Daca cineva se va opune si acestei idei, Mihai Ghimpu mai are un as in maneca, despre care nu a dorit sa vorbeasca.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *