Afaceri

Mihai Manole, ex-ministru al Finantelor: Vrem sa facem fata crizei pe spatele saracilor

Expertii de la Chisinau critica masurile fiscale, propuse de presedintele in exercitiu, V. Voronin, pentru depasirea crizei economice. Ele constau in stabilirea unui impozit unic pe venit de 15% pentru persoanele fizice, reducerea cu 5% a taxelor sociale si majorarea TVA de la 20 la 22%.

Fostul ministru al Finantelor, Mihai Manole, considera ca cel putin doua din initiativele lui Voronin, cele legate de unificarea impozitului pe venit si majorarea taxei pe valoarea adaugata, par sa fie in defavoarea celei mai mari parti a populatiei – celei sarace. „Impozitul pe venit de 7 la suta il platesc medicii, profesorii, bibliotecarii… Deci ei vor fi cei care cad sub lovitura. Nu e bine ca cei saraci sa plateasca mai mult. Noi nu suntem primii care vrem sa marim taxa pe valoarea adaugata. Dar ce inseamna acest TVA? Asta inseamna ca atunci cand cumperi o paine – platesti TVA, cumperi un pachet de lapte – platesti TVA. Asadar, majorarea va fi platita de cei saraci. Adica, noi vrem sa facem fata crizei economice, dar pe spatele cui? Pe al saracilor”, comenteaza Mihai Manole.
Ex-ministrul de Finante dezaproba si intentia demnitarilor de a reduce platile sociale, in conditiile in care nu a fost reformat sistemul de pensii.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *