Timpul.md

Actualitate 23 August 2017 | 20:10

Mii de imigranți au devenit cetățeni europeni după ce au cumpărat acte în Malta. Cat costă un PAȘAPORT maltez

Mii de imigranți au devenit cetățeni europeni după ce și-au cumpărat acte în Malta. Mica insulă din Mediterană vinde cetățenii celor care au posibilitatea să plătească nu mai puțin de 800.000 de euro, scrie BBC News.

Malta a început să vândă pașapoarte în 2014 și de atunci mii de oameni, mulți dintre ei migranți din zonele afectate de război, au apelat la această metodă de a deveni cetățeni europeni.

Spre deosebire de programele de rezidență sau de vize pentru investitori, pe care multe țările oferă străinilor, Programul individual de investiții al Maltei acordă cetățenie deplină. E drept, însă, că nu oricine poate ajunge să obțină actele, deoarece trebuie plătit 800.000 de euro pentru fiecare membru al familiei care dorește acte.

Trei sferturi din această sumă reprezintă o contribuție nerecuperabilă la Fondul Național de Dezvoltare și Social al Maltei, care finanțează proiecte de educație, sănătate și crearea de locuri de muncă. Restul este împărțit între investițiile în titluri de stat și deținerea sau închirierea unei locuințe pe timp de cel puțin cinci ani.

La fel ca Malta, Austria, Bulgaria, Ungaria si Cipru practică astfel de programe.

„Este politica de asigurare a secolului XXI”, spune Christian Kaelin, șeful firmei de planificare a rezidenței și a cetățeniei, Henley și Partners din Malta. El afirmă că astfel de programe au cunoscut o „expansiune rapidă”, alimentată parțial de guvernele care caută noi surse de venituri, dar și de tulburările geopolitice cum sunt cele din Orientul Mijlociu.

Oamenii bogați pot folosi astfel de scheme ca pe o cale de a scăpa de probleme sau de schimbări politice dramatice. Dar, în afară de preocupările legate de securitate, mulți doresc pur și simplu să le ofere oportunități copiilor lor sau să faciliteze derularea unei afaceri.

Malta este extrem de atractică deoarece se află în Uniunea Europeană și face parte din spațiul Schengen – permițând circulația fără pașapoarte în cea mai mare parte a UE. Sistemul de cetățenie din Malta este, de asemenea, popular, deoarece este relativ ieftin și rapid. Solicitanții primesc, de obicei, pașapoartele în termen de 12-18 luni.

Pentru a putea cumpăra cetățenie, solicitanții trebuie fie să cumpere o proprietate în valoare de cel puțin 350.000 de euro, fie să închirieze una pentru cel puțin 16.000 de euro pe an timp de cinci ani. Peste 80% dintre solicitanții de pașapoarte aleg opțiunea închirierii.

libertatea.ro
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus