Actualitate

Milesti la 570 de ani

Duminica, 10 mai, satul Milesti din raionul Nisporeni a sarbatorit 570 de ani de la atestarea documentara a localitatii. Milesteni de pretutindeni s-au adunat la eveniment pentru a-si cinsti bastina. Manifestarea a fost moderata de actorul Teatrului „Satiricus I. L. Caragiale” din Chisinau Valentin Delinschi si s-a desfasurat in piata din preajma Muzeului de istorie si etnografie din localitate, unde oaspetii au fost condusi de flacaii din sat calari pe cai, imbracati in haine nationale, si intampinati de localnici cu paine si sare.

La sarbatoare au fost prezenti Valentin Guznac, ministrul Administratiei Publice Locale, Ion Munteanu, presedintele raionului Nisporeni, Anatolie Ursu, directorul Muzeului National, Irina Ionita, reprezentanta PNUD, si Anatol Bursuc, reprezentant al Programului de Dezvoltare participativa a Comunitatilor. Ei au rostit calde cuvinte de felicitare si s-au aratat interesati atat de istoria satului, cat si de perspectivele de viitor ale localitatii. O alta participanta la eveniment, Zinaida Sofransky, doctor in istorie, a scris, impreuna cu doi consateni, Andrei Langa si Dumitru Maxim, o monografie despre Milesti, care in curand va vedea lumina tiparului. In cadrul sarbatorii au fost inmanate diplome celor care au contribuit la dezvoltarea culturala a localitatii, la prosperarea ei economica. Lui Ion Angheluta si Valeriu Jardan le-a fost acordat titlul de cetatean de onoare, pentru promovarea imaginii satului. Zece cupluri de milesteni au fost distinsi cu „Diplome de aur”, cu prilejul aniversarii a cinci decenii de casatorie, iar o pereche de tineri si-a oficiat casatoria chiar de ziua satului natal.
Sarbatoarea a fost sustinuta de un amplu spectacol in aer liber la care au evoluat formatii folclorice din satele vecine Vanatori, Siscani si Grozesti. Invitatul special a fost interpretul Ian Raiburg, ai carui parinti odinioara au locuit la Milesti.
 

Svetlana Coneva,
pentru TIMPUL

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *