Chișinău

Ministerul Educaţiei: Liceul sportiv are un buget mai mare decât alte şcoli

Valentin Crudu, şeful Direcţiei învăţământ preşcolar, primar şi secundar general, ne-a spus că o comisie va inspecta la faţa locului care este starea de lucruri în această instituţie „ca să vedem cu ce putem să-i ajutăm”. Comisia ar urma să fie creată miercuri.

Potrivit lui Valentin Crudu, bugetul liceului-internat este de 2,5 ori mai mare decât bugetul unei instituţii de tip preuniversitar. El spune că fiecărui elev i se alocă circa 12-13 mii lei, în timp ce în şcoala generală suma per elev nu depăşeşte şase mii lei. „Sursele financiare au fost gestionate cam prost. Instituţia a avut buget pentru 2011 aprobat prin Legea bugetului. Declaraţia directoarei precum că din luna aprilie liceul nu are finanţare nu corespunde adevărului, deoarece toţi profesorii au primit salariile, serviciile s-au achitat. O problemă a fost şi faptul că în acest an s-au efectuat mai multe majorări la întreţinerea clădirilor – la gazele naturale, energia electrică”, a menţionat şeful Direcţiei învăţământ preşcolar, primar şi secundar general.

Sursa citată precizează că ME urmează să identificate surse financiare pentru pregătirea liceului către sezonul rece. „Ministerul a alocat în luna august 250 mii lei pentru repararea acoperişului în blocul alimentar şi urmează să planificăm pentru bugetul anului viitor surse financiare pentru reparaţii în una din sălile de sport. De asemenea, au fost făcute solicitări pentru alocarea a 300 mii lei pentru reparaţia unui cămin”, a conchis Valentin Crudu.

Amintim că, săptămâna trecută, directoarea Fatima Leşcu declara că, de la 1 aprilie, de când a fost învestită în funcţie, n-a primit niciun bănuţ din bugetul statului, iar liceul are o datorie de peste două milioane de lei. Totodată, şeful Secţiei sănătatea copiilor şi tinerilor de la Centrul Naţional de Sănătate Publică (CNSP), Trofim Ostalep, menţiona atunci că instituţia respectivă activează fără autorizaţie sanitară, precum şi contrar deciziei CNSP de a stopa activitatea acesteia. Un raport al Centrului sublinia că amenajarea sanitaro-tehnică a blocului de studii şi a căminelor lasă de dorit, mobilierul din cămine este uzat, uşile odăilor şi încăperilor socio-igienice sunt deteriorate, fără mânere, pereţii şi tavanul sunt acoperiţi de igrasie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *