Economie

Ministerul Finanţelor cere rectificarea bugetului de stat pentru anul 2015 prin reducerea veniturilor şi cheltuielilor

Potrivit proiectului de rectificare, avizat astăzi de Guvern, veniturile bugetului de stat urmează a fi diminuate cu 1 miliard 186 de milioane de lei, iar cheltuielile cu 1,59 miliarde de lei reducere netă.

Veniturile vor fi ajustate ca urmare a „evoluţiilor macroeconomice recente şi prognozelor pînă la finele anului, îngheţării temporare de către partenerii de dezvoltare a suportului bugetar extern, suplimentării ajutorului social şi a ajutorului pentru perioada rece a anului în legătură cu majorarea tarifelor la energia electrică şi gazele naturale”, a menţionat în ședință Anatol Arapu, ministru al Finanţelor.

Un impact considerabil asupra încasărilor bugetare îl va avea reducerea importurilor cu mult peste valoarea prognozată la elaborarea bugetului. Se aşteaptă o descreştere a importurilor cu 23 la sută, faţă de 15 la sută cît s-a luat în calcul la estimarea veniturilor bugetare, ca urmare vor fi ratate venituri în sumă de 1 miliard 578 de milioane de lei, a spus ministrul Finanţelor. Cu 578 de milioane de lei se reduc veniturile la buget ca urmare a suspendării temporare a suportului bugetar al Uniunii Europene. Acest suport poate fi deblocat doar în cazul în care Republica Moldova va avea semnat un acord cu FMI.

Potrivit Ministerului Finanţelor, cheltuielile curente vor fi reduse cu circa 530 de milioane de lei, iar cheltuielile capitale cu peste 1 miliard de lei. Se propune ca Fondul Rutier să fie diminuat cu 485 de milioane de lei, iar cheltuielile pentru construcţia conductei de gaze Ungheni-Chişinău cu 300 de milioane de lei, în condiţiile în care nu au fost finalizate lucrările de expertiză şi proiectare.

Din cauză că suportul bugetar din partea Uniunii Europene pentru reforma Justiţiei, planificată iniţial în sumă de 280 de milioane de lei, nu va fi acordat, acţiunile care urmau a fi realizate se vor înfăptui în măsura posibilităţilor financiare ale autorităţilor.

Deficitul bugetului public naţional revizuit este estimat la 4 miliarde 123 de milioane de lei sau 3,44 la sută din Produsul Intern Brut, faţă de cifra aprobată anterior de 4 miliarde 640 de milioane de lei.

sursa: moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *