Timpul.md

Actualitate 24 Februarie 2017 | 16:53

Ministra Sănătății respinge protestele socialiștilor: Sunt acțiuni cu caracter electoral

 Ministra Sănătății, Ruxanda Glavan, a respins acuzațiile socialiștilor și cele ale altor partide politice, menționând că majorarea tarifelor pentru serviciile medicale a fost necesară. Ea a calificat toate acuzațiile aduse ca fiind acțiuni cu caracter electoral.

Potrivit ministrei, toate tarifele din catalogul ajustat, recent, nu se referă la cetățenii care dețin poliță de asigurare medicală. Deoarece, aceștia vor beneficia, în continuare, de tratamente și investigații de intervenție conform poliței și toate costurile vor fi plătite de către CNAM. Ea a specificat că partidele politice care vin cu speculații, vor să câștige electorat.

„Îmi pare nespus de rău să cred că partidele politice, care încearcă să speculeze în această perioadă, nu cunosc aceste lucruri. Cu siguranță le cunosc! Cu toate acestea, încearcă să inducă lumea în eroare în mod deliberat pentru a o zăpăci și pentru a obține capital electoral", a spus ministra.

De asemena, oficialul a negat faptul că ajustarea tarifelor la serviciile medicale afectează în primul rând persoanele sărace, bătrânii sau cei fără loc de muncă.

„Este un lucru total fals. Persoanele care au venituri mici, în continuare, rămân asigurate de Guvern. Vorbim despre cele 15 categorii de persoane care sunt asigurate din contul statului și ne referim la copii, studenți, rezidenți, doctoranzi, gravide, lăuze, persoanele cu dizabilități, persoanele care au statut de șomer, mamele care au patru și mai mulți copii și toți beneficiarii de ajutoare sociale din categoria de populație social vulnerabilă cu venituri mici este asigurată de către Guvern", a declarat Rixanda Glavan. 

„Această majorare a fost necesară pentru a spori calitatea serviciilor medicale, eficiența tratamentelor și modernizarea tehnologică a spitalelor. Pentru a evita colapsul unor spitale care au început să acumuleze datorii, din motivul că tarifele precedente nu acopereau costurile esențiale de achiziție a agenților", a spus Ruxanda Glavan.

Un alt motiv invocat de ministra Sănătății este că tarifele la serviciile medicale trebuiesc ajustate o dată în doi ani. Ultima ajustare ar fi avut loc în 2011. În acest scop, oficialul a declarat că este deschisă pentru un dialog pe tema tarifelor la serviciile medicale, care să se producă într-un registru tehnic cu experți și care să vină cu argumente și cifre.

În prezent, 86% din populația Republicii Moldova deține polițe de asigurare medicală.

Amintim că, ieri, Partidul Socialiștilor a protestat în fața Ministerului Sănătății și a cerut demisia Ruxandei Glavan, invocând motivul că majorarea tarifelor la serviciile medicale este nejustificată.

realitatea.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus