Timpul.md

Actualitate 22 Mai 2017 | 16:20

Ministru român: „Este dreptul suveran al fiecărui stat să-și modifice sistemul electoral”

Modificarea sistemului electoral este dreptul suveran al fiecărei țări, iar Bruxelles-ul nu poate condiționa acordarea unui ajutor financiar prin decizii politice. De această părere este Ministrul delegate pentru afaceri europene al României, Ana Birchall, care a oferit declarații în acest sens pentru postul ProTV Chișinău.

Potrivit acesteia, discuțiile privind amânarea acordării ajutorului financiar de către UE au fost percepute emotiv, iar ceea ce trebuie să se înțeleagă este faptul că nu a fost luată o decizie negativă în acest sens. Trebuie să există un dialog strâns dintre autoritățile de la Chișinău și grupurile politice de la Bruxelles, ca și ele să vadă determinarea Guvernului Filip de a continua implementarea reformelor, precum cursul european al Moldovei.

„Aceste discutii au produs emotie, dar e important sa se inteleaga ca nu s-a luat o decizie negativa, doar s-a amanat. Este important sa exista o comunicare si un dialog strans intre Chisinau si factorii de decizie, parlamentari, grupuri politice de la Bruxelles pentru a arata ce am vazut si eu azi, o determinare a echipei premierului pentru a duce Moldova pe drumul ireversibil al UE”, a declarat oficiala.

Aceasta s-a referit și la inițiativa guvernării de la Chișinău de a modifica sistemul electoral, fapt care a dus la ideea amânării sprijinului acordat Moldovei. „Si la nivelul UE, avem vot uninominal, pe liste, mixt. E dreptul suveran al fiecarui stat, sigur ca trebuie sa exista legitimitate care este data de consultari si dezbateri cu toti, in primul rand cu societatea civila”, a subliniat Ana Birchall, Ministru delegate pentru afaceri europene.

Ana Birchall s-a referit și la Guvernul condus de Pavel Filip care, după cum declară dumneai merită susținerea pentru că, împreună cu echipa sa, este foarte angajat în implementarea reformelor.

„Ce mai trebuie facut? Dupa discutia cu premierul, la cat de angajant l-am vazut cu echipa domniei sale, merita sustinere si respect si aceasta emulatie pentru a putea pune in practica programul de guvernare, care incepe sa dea rezultate inclusiv economice, aveti o crestere economica, care isi arata mugurii, dupa o perioada complicata”, a adăugat Birchall.

Sursa: Moldova.org

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus