Timpul.md

Actualitate 12 Decembrie 2019 | 14:01

Ministrul Apărării lipsește din delegația condusă de premierul Chicu la Kiev: Premierii celor două state s-au înțeles să se „susțină reciproc” în reglementarea conflictulu transnistrean și a celui din estul Ucrainei

 

O delegație condusă de premierul Ion Chicu a mers astăzi în vizită la Kiev, unde a avut o întâlnire cu prim-ministrul Ucrainei, Oleksiy Honcharuk.

Un comunicat de presă al Guvernului arată că cei doi prim-miniștri au abordat un set de subiecte legate de cooperarea bilaterală R. Moldova – Ucraina, cum ar fi consolidarea securității în regiune, inclusiv susținerea reciprocă în reglementarea conflictelor existente pe teritoriul ambelor state, liberalizarea transportului auto și aerian, extinderea controlului unic la frontiera comună prin implementarea mecanismului la puncte noi de trecere, măsurile antidumping impuse de Guvernul Ucrainei pentru un set de produse, care afectează producătorii moldoveni și altele.

Premierul ucrainean a punctat faptul că ambele state au în administrare conflicte teritoriale interne și s-a arătat convins că o comunicare și un schimb de experiență pe aceste subiecte ar consolida securitatea în regiune.

Totodată, șeful Guvernului de la Kiev a menționat că în viitor ar putea fi constituită o zonă economică liberă între Republica Moldova și Ucraina.

În lista subiectelor discutate a fost tematica energetică, în special furnizarea gazelor naturale și tranzitarea acestora după data de 31 decembrie 2019, care depinde de înțelegerile între Ucraina și Rusia.

Menționăm că Ion Chicu este însoțit, în cadrul vizitei pe care o întreprinde în Ucraina, de vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi. Ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, care a elogiat anterior armata separatiștilor din Donbas, nu a fost inclus în delegație.

https://www.ziarulnational.md/ 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus