Social

Moldova se solidarizează cu sinistraţii

Zilele acestea întreaga Moldovă s-a mobilizat şi a trimis camioane pline cu produse alimentare în raioanele afectate de inundaţii. Ieri, la consiliul raional Străşeni a fost convocat în regim de urgenţă staff-ul raional pentru ajutorarea sinistraţilor. Consiliul raional a decis să aloce 20 de mii de lei din fondul de rezervă. În afară de aceasta, toţi angajaţii consiliului, lucrătorii bugetari etc. din raion vor dona salariul unei zile de lucru. S-a decis să fie colectate ajutoare umanitare în toate primăriile şi la consiliul raional. „Cândva şi noi am fost la mare nevoie, acum trebuie să-i ajutăm pe alţii”, i-a îndemnat pe străşenenii Nicolae Robu, preşedintele raionului.

Consiliul raionului Sângerei a donat 10 mii de lei. Totodată, în holul consiliului a fost instalată o urnă unde sunt colectaţi bani. Vineri, din satul Pepeni a plecat în raionul Hânceşti un camion plin cu produse alimentare.

Consiliile raionale Călăraşi, Cahul, Basarabeasca etc. au decis să doneze salariul pentru o zi de muncă şi, ca şi în celelalte raioane, se adună ajutoare. Ilie Rău, preşedintele raionului Călăraşi, a donat jumătate din salariul său.

Consilierii raionului Criuleni, întruniţi vineri în şedinţă, au decis să doneze fiecare câte 250 de lei, indemnizaţia pentru o şedinţă.

În zilele de odihnă, vânzătorii din Piaţa Centrală din Făleşti au donat produse alimentare, îmbrăcăminte şi haine noi, în valoare de 20 de mii de lei. O gospodărie agricolă a transportat grâu furajer pentru animale. În raionul Hânceşti într-o gospodărie au fost adunate 2000 de animale ale sinistraţilor şi nu au cu ce să le hrănească. Din acest motiv, agricultorii din Făleşti au decis să doneze încă 60 de tone de cereale.

Unii preşedinţi de raioane au propus ca fiecare raion să construiască pentru sinistraţi câte o casă. Dar încă nimeni nu a putut spune concret dacă va putea sau nu să facă acest lucru.

A sărit în ajutor sinistraţilor şi Primăria Chişinău. În fiecare zi de aici pleacă un camion cu produse alimentare, ajutoare materiale donate de chişinăuieni. Ieri, primăria a trimis patru tone de produse alimentare, apă potabilă, îmbrăcăminte, articole sanitare, obiecte de uz casnic. Acestea urmează să ajungă în localităţile Cotul Morii, Nemţeni şi Obileni din raionul Hânceşti. Astfel, sinistraţii vor primi 1500 sticle de apă îmbuteliată, o cantitate impunătoare de detergenţi, articole sanitare, obiecte de uz casnic colectate de ÎM „Piaţa Centrală”.

Acţiunea de colectare a ajutoarelor materiale şi financiare continuă în toate localităţile. Toţi cei care au posibilitatea să ajute sunt aşteptaţi zilnic la punctele de colectare din primării şi consilii raionale. Iar agenţii economici sunt rugaţi să transfere bani pe conturile bancare deschise de Ministerul Finanţelor, pentru colectarea fondurilor destinate sinistraţilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *