Actualitate

Moldova şi Rusia au semnat un plan de acţiuni în sfera comercial-economică

În domeniul comerţului partea moldovenească a pledat pentru eliminarea taxelor vamale impuse de Federaţia Rusă la 19 categorii de mărfuri şi a măsurilor netarifare aplicate la exportul de produse agroalimentare, inclusiv pentru băuturile alcoolice. Tema respectivă se examinează, iar o decizie finală urmează a fi adoptată la întrevederea şefilor de state.

În cadrul discuţiilor de la Moscova s-a reuşit depăşirea problemei în domeniul transporturilor, partea rusă angajându-se să ofere 75 de mii de autorizaţii pentru transportatorii moldoveni în Federaţia Rusă şi 750 de autorizaţii pentru a tranzita teritoriul Federaţiei Ruse spre ţări terţe, lucru care va facilita foarte mult comerţul între ambele state, dar şi exporturile spre ţări cum ar fi Kazahstan, Kârgâstan, etc. Suplimentar părţile trebuie să semneze un acord, care a fost agreat şi a fost convenit. Acest lucru trebuie să se întâmple în trimestrul întâi al anului 2017 şi imediat după aceasta Federaţia Rusă va pune la dispoziţie toate aceste cantităţi de acte permisive pentru transportatorii din Republica Moldova. Anul curent Republica Moldova a beneficiat doar de câteva mii de autorizaţii pentru transportarea mărfurilor spre Federaţia Rusă şi doar 50 de autorizaţii de tranzit spre ţări terţe.

Referindu-se la colaborarea în sectorul energetic, s-a convenit că părţile vor crea toate condiţiile necesare şi vor contribui la semnarea contractelor pe termen mediu între „Moldovagaz” şi „Gazprom” privind livrarea gazelor naturale şi tranzitarea acestora pe teritoriul Republicii Moldova până la finele anului curent.

Pentru impulsionarea cooperării în domeniul mediului de afaceri, în cadrul Comisiei a fost semnat Memorandumul de colaborare între Camera de Comerţ şi Industriei a Moldovei şi Consiliul de Afaceri pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a Federaţiei Ruse. Poziţia Republicii Moldova este de a trece de la liste de companii autorizate la import în Federaţia Rusă la cerinţe nediscriminatorii, care vor fi respectate de agenţii economici naţionali, iar supravegherea realizării acestora să fie efectuată de către structurile relevante ale Republicii Moldova.

În cadrul şedinţei Comisiei moldo-ruse de cooperare comercial-economică, care a avut loc după o pauză de patru ani, părţile au examinat şi aprobat un şir de măsuri care urmează a fi realizate în contextul impulsionării relaţiilor bilaterale comercial-economice şi de alt gen dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Salutând reluarea lucrărilor Comisiei, viceprim-ministrul Octavian Calmâc a menţionat că Moldova este interesată în dezvoltarea relaţiilor bilaterale cu Federaţia Rusă pe toate dimensiunile. În context, ministrul economiei a menţionat că în scopul stabilirii unor relaţii directe dintre mediul de afaceri din ambele state, în delegaţia Republicii Moldova au fost incluşi reprezentanţi din diferite regiuni ale ţării, inclusiv UTA Găgăuzia şi raioanele de est.

Importanţa reluării lucrărilor Comisiei a fost menţionată şi de vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, care a menţionat că aceasta este o platformă foarte bună atât pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale, cât şi soluţionarea problemelor apărute între două state pe parcursul ultimelor patru ani. „Şedinţa de astăzi a demonstrat că noi putem ajunge la un consens când este vorba despre soluţionarea problemelor apărute în diferite domenii, reieşind din interesele noastre naţionale”, a menţionat oficialul rus.

Următoarea şedinţă a Comisiei moldo-ruse de cooperare comercial-economică va avea loc în 2017 la Chişinău.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *