Ultima oră

Moldova va lansa pe orbită un satelit propriu

Solicitat de corespondentul INFOTAG, conducătorul ştiinţific al proiectului, rectorul Universităţii Tehnice, Ion Bostan, a spus că satelitul va fi destinat pentru obţinerea imaginilor teritoriilor Moldovei cu scopul de a controla starea ecologică a râurilor şi bazinelor acvatice.

"De asemenea, un alt scop al creării satelitului este asimilarea tehnologiilor ultramoderne, care vor putea fi utilizate în ramurile conexe", a menţionat Bostan.

Potrivit lui, Moldova va fi putea să-şi lanseze satelitul în mod gratuit, dacă va deveni membru al Agenţiei Cosmice Europene.

"Pentru a lansa în cosmos un kilogram de încărcătură sunt necesare 20 mii euro, iar satelitul moldovenesc este unul mediu şi cântărește circa 10 kg", a menţionat rectorul, precizând că "pentru realizarea programului de stat "Elaborarea satelitului moldovenesc" deocamdată au fost alocaţi doar 2 mil. lei".

Rectorul a mai spus că în cadrul Universităţii Tehnice va fi creat un centru al tehnologiilor cosmice.

Pentru realizarea celui de-al doilea program de stat "Asimilarea resurselor regenerabile de energie în condiţiile Moldovei" Ministerul Finanţelor va acorda Academiei de Ştiinţe a Moldovei 950 mii lei din fondul de rezerve al Guvernului pentru producerea unui complex de sisteme.

"Aceasta nu este prima finanţare. Banii vor fi direcţionaţi spre pregătirea a 10 agregate eoliene cu o capacitate de 10 kW pentru consum individual. Scopul acestora este de a transforma energia cinetică a vântului în energie electrică", a spus Bostan.

Potrivit lui, energia agregatelor eoliene va fi utilizată pentru lansarea rachetelor antigrindină, pentru iluminarea pe timp de noapte, pentru irigare.

Şeful catedrei teorie a mecanismelor şi detaliilor maşinilor, Valeriu Dulgheru, a menţionat că agregatele eoliene vor fi finisate la vară.

"Însă în Moldova nu prea sunt persoane interesate să cumpere asemenea invenţii, deşi în Europa acestea sunt utilizate pe larg", a spus el.

Sursa: Infotag

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *