Cultură

Moldoveni, rusi si ucraineni – uniti-va in Transnistria

Marti, la Tiraspol a avut loc o intrevedere intre trei comunitati etnice: Uniunea moldovenilor din Transnistria, Uniunea comunitatilor rusesti si Uniunea ucrainenilor din Transnistria, in cadrul careia a fost semnat un acord cu privire la mentinerea traditiilor si obiceiurilor celor trei popoare pe teritoriul din stanga Nistrului.

Leonid Tkaciuk, liderul Uniunii ucrainenilor a spus ca „de azi inainte ne vom sustine reciproc etniile prin participarea comuna la diverse festivaluri.” Iar, Valerian Tulgara, presedintele Uniunii moldovenilor spera ca pe intreg teritoriu transnistrean sa fie deschise institutii de invatamant prescolar cu predarea in cele trei limbi: rusa, moldoveneasca si ucraineana.

Liderii celor trei comunitati etnice au mai spus ca vor consolida eforturile pentru organizarea evenimentelor culturale prilejuite de celebrarea a 20 de ani de la autoproclamarea independentei Transnistriei.

In perspectiva se doreste ca acest acord sa fie semnat si de alte comunitati etnice prezente pe teritoriul din stanga Nistrului. Potrivit controversatului recensamant din anul 2004, in Transnistria etnicii „moldovenii” reprezinta 31% din populatie, rusii – 30%, ucrainenii – 29% si 10% alte nationalitati, majoritatea originare din tarile Comunitatii Statelor Independente (CSI).

Sursa: Timpul.md

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *