IT&C

Moldovenii pe glob – marele exod, vazut de o ziarista care a emigrat

„TESTAMENTUL NECITIT. Scrisorile unei mame plecate la munca in Occident” – asa se numeste cartea prietenei mele Lilia Bicec. Dupa lectura ei mi-a venit s-o numesc si manual de supravietuire, poate mai mult spirituala, decat fizica. Autoarea insasi face parte din miile de femei plecate pe parcursul ultimelor decenii la munca in Occident.

S-a nascut la Viisoara, Glodeni, intr-o familie vrednica de gospodari, fosti deportati in Siberia. In timp ce invata la scoala din localitate, a citit toate cartile de la cele doua biblioteci din sat. Au urmat apoi ziaristica la Universitatea de Stat din Chisinau, munca de ziarist la gazetele raionale din Cainari si Glodeni, la publicatia „Accent Provincial” din judetul Balti. Energica, ambitioasa, sclipitor de inteligenta, Lilia a fost printre primii promotori ai presei independente din Moldova.

Desi a devenit mai intai ziarista, apoi mama, in topul valorilor sale copiii au fost o prioritate constanta. La sfarsitul anului 1999, cand a hotarat sa ia drumul strainatatii, a facut acest pas cu gandul la viitorul copiilor sai. De acolo, de departe, le scria copiilor despre noua ei viata – marcata de disperarea in cautarea unui loc de munca mai bine platit, de noii sai prieteni, de dragostea pentru Italia sau de studiile la Academia Economica din Verona… Din diverse motive, insa, nu a expediat aceste scrisori. „Sunt prea mici ca sa ma inteleaga”, isi zicea in sinea ei si ascundea ravasul.

Peste ani de lunga asteptare s-au stabilit si copiii in Italia. Lilia reusise, intre timp, sa treaca in calculator notitele facute in diverse carnetele, pe servetele de hartie. Astfel, cartea s-a nascut de la sine. Dar calea spre cititori a fost curmata de un accident rutier fatal pentru familie. Unul dintre destinatari, feciorul Stasic, n-a mai apucat sa-i citeasca scrisorile…

La insistenta prietenilor sai, Lilia a consimtit sa trimita la editura manuscrisul, pe care l-a intitulat „Testamentul necitit”. Romanul a aparut la prestigioasa Editura „Cartier” si va fi lansat la Chisinau, la 1 decembrie, curent. Sunt sigura ca in personajele cartii se vor regasi cititori de diferite varste, dar, inainte de toate, „protagonistii” exodului masiv.

Ana Curcudel, pentru TIMPUL

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *