Sport

Moldovenii rusi pot veni la echipa nationala de fotbal

Mult asteptata sedinta a Uniunii de Fotbal a Rusiei (UFR), la care urma sa fie dat verdictul in privinta jucatorilor moldoveni cu pasapoarte rusesti, in sfarsit, a avut loc. Dupa consultarile cu oficialii Uniunii Europene de Fotbal Asociatie (UEFA), edilii fotbalului rusesc au decis sa nu opereze modificari in tratarea notiunii „stranier”.

Conducatorii fotbalului rusesc au decis sa mentina intact statutul jucatorilor straini din acest campionat, astfel ca fotbalistii din alte tari, inclusiv R. Moldova, nu mai au interdictia de a juca pentru echipele lor nationale.

Totodata, ramane neschimbat si numarul de fotbalisti straini care pot evolua simultan in meciuri pentru o echipa de club – sase in Premier Liga si trei in esalonul secund.

Astfel, un sir de fotbalisti moldoveni care evolueaza in campionatul Rusiei deja pot sa nu mai renunte la convocarile antrenorilor selectionatei R. Moldova in favoarea evoluarilor la echipele lor de club.

Decizia UFR insa exprima un drept al jucatorilor vizati, nu si o obligatie, or, daca un fotbalist sau altul nu va dori sa imbrace tricoul echipei nationale, ei se pot eschiva si in continuare de la convocari, doar ca va fi necesar sa gaseasca alte pretexte, deoarece nu mai pot „arunca piatra in gradina” UFR si a cluburilor rusesti.

In aceste conditii, stafful tehnic al nationalei condus de Gabi Balint poate si in continuare sa se confrunte cu dificultati in alcatuirea lotului „tricolorilor”. Totodata, aceasta stare de lucruri pare sa reprezinte un test de fidelitate patriotica pentru reprezentantii nostri din Premier Liga si a doua divizie a Rusiei care au anuntat de nenumarate ori ca ar veni la nationala, doar ca legislatia fotbalistica a statului unde joaca nu le permite sa onoreze convocarile. Actualmente, in liga superioara a fotbalului rusesc sunt legitimati sapte fotbalisti moldoveni: Nicolae Josan si Valeriu Catansus (la Anji), Sergiu Dadu (Alania), Sandu Iepureanu (Dinamo), Alexandru Gatcan si Stanislav Ivanov (FC Rostov) si Ilie Cebanu (Rubin).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *