Timpul.md

Criza 14 Octombrie 2021 | 08:52

Moscova - dușmanul strategic! Criza energetică din Moldova este un scenariu coordonat de 2 companii din Rusia

 Criza din sectorul energetic în Republica Moldova ar fi creată în mod intenționat, printr-un scenariu pus la punct de către 2 companii rusești și anume: SA  „Gazprom” și  „Inter RAO ”, care controlează Centrala de la Cuciurgani. O asemenea opinie a fost expusă de către expertul în domeniul energetic, Sergiu Tofilat, informează Realitatea.md.

Potrivit lui, cei de la Gazprom ar face presiuni asupra noii guvernări de la Chișinău.

„Din ceea ce vedem noi, de fapt, este un scenariu coordonat dintre Gazprom și Termoelectrică Moldovenească. De la 1 octombrie, Centrala a trecut pe cărbune. Asta înseamnă că ei, în luna septembrie trebuiau să comande acest cărbune, să-l aducă, să-l depoziteze și să fie pregătiți să treacă de la gaz – la cărbune. În același timp, de la 1 octombrie, Gazprom ne-a trecut la prețurile speculative, prețurile spot, pe când noi, timp de 14 ani am avut un contract cu prețuri de termen lung, legate cu prețul la petrol, deci era o formulă de calcul. Gazprom acum s-a folosit de situație. […]

Gazprom vrea acum să ne îngenuncheze și să scoată din buzunarul nostru aproximativ 600-700 de milioane de dolari în plus, doar din motivul că la guvernare nu a ajuns un partid pro-rus și noi în continuare depindem de ei”, a declarat Sergiu Tofilat, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la postul JurnalTV.

Menționăm, că miercuri seara ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat despre faptul că a fost instituită Starea de Alertă în sectorul de gaze naturale. În acest sens, a început folosirea păcurii din rezervele de stat, pentru a reduce volumul de gaz de la Termoelectrica.

Reamintim că R. Moldova este unicul stat din lume care cumpără energie de la o entitate aflată pe teritoriul său, dar sub ocupație armată străină.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus