Ultima oră

MTID a propus metode de repartizare a Fondului Rutier autorităţilor locale

Propunerile MTID au fost enunţate săptămîna trecută într-o şedinţă comună a conducerii ministerului, reprezentanţilor societăţii civile şi ai administraţiei publice locale de nivelul I şi II.

Potrivit ministrului de resort, Iurie Chirinciuc, în anul 2015 Fondul Rutier „a avut de suferit din cauza situaţiei social-economice şi politice din ţară, fiind redus cu 485 milioane de lei”. „Vrem să schimbăm metodologia de repartizare a mijloacelor Fondului Rutier în aşa fel ca primarii să nu fie nevoiţi să se milogească în faţa actorilor politici pentru a obţine finanţare pentru îngrijirea drumurilor locale”, a subliniat Chirinciuc.

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor s-a referit şi la noul impozit pe autovehicule, prevăzut în propunerile bugetar-fiscale pentru 2016. „Dacă vom accepta aceste propuneri, atunci administraţia publică de nivelul I (sate, comune, oraşe) nu va primi nici un leu”, a menţionat oficialul şi a propus ca 50% din taxele pentru folosirea drumurilor să fie repartizate autorităţilor locale de nivelul I.

Totodată, MTID a propus ca administraţiile publice de nivelul II (raioane, municipii) să beneficieze de surse din Fondul Rutier, calculate pe un kilometru convenţional de reţea. „Aceasta este o alternativă mai bună de repartizare a taxei rutiere în contextul Strategiei naţionale de descentralizare”, a spus Iurie Chirinciuc.

„Propunerea noastră este coordonată cu finanţatorii externi, care recomandă ca Fondul Rutier să fie descentralizat, iar mijloacele acestuia să fie utilizate strict pentru necesităţile prevăzute”, a conchis ministrul Drumurilor. 

Sursa: Moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *