Timpul.md

Actualitate 25 Iunie 2021 | 07:31

Natalia Davidovici (PAS) susține SEPARATISMUL găgăuz și spune că orașul Comratul este capitala „Găgăuziei”

Într-un mesaj video publicat pe pagina oficială a Partidului Acțiune și Solidaritate , Natalia Davidovici, locul 11 în lista PAS, ne spune că mun. Comrat este capitala Găgăuziei, susținând pe față separatismul găgăuz.

Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (și nu Găgăuzia cum ne spune tov. Davidovici) este o regiune autonomă din R. Moldova. Centrul administrativ al UTAG (și nicidecum capitala) este mun. Comrat.  

Separatismul găgăuz

Republica Găgăuzia (în găgăuză Gagauz Respublikası) a fost o regiune separatistă autoproclamată din cadrul fostei RSS Moldovenești (1990–91) și a Republicii Moldova (1991–94). S-a reintegrat pașnic în decembrie 1994 – iulie 1995 în Republica Moldova. Acum este succedată de Unitatea Teritorială Administrativă Găgăuzia.

La data de 12 noiembrie 1989, a avut loc primul Congres al poporului găgăuz care a proclamat RSSA Găgăuză, ca parte componentă a RSS Moldovenești. Un an mai târziu la 19 august 1990, are loc primul Congres al deputaților poporului din partea de sud a Moldovei, care a proclamat republica separatistă în sudul țării, cu „capitala” în Comrat („Republica Găgăuză”, Gagauz-Yeri în limba găgăuză), însă doar în componența URSS-ului.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus