Timpul.md

Actualitate 8 Noiembrie 2018 | 11:40

NATO: Rusia folosește întregul set de metode de campanie hibridă pentru a ține Macedonia departe de UE și NATO

Rusia folosește întregul set de metode de campanie hibridă în Macedonia pentru a împiedica această țară să se apropie de UE și NATO, a declarat reprezentantul Departamentului de Informații și Securitate al Secretariatului Internațional al NATO, Javier Baylon, citat de eurointegration.com.ua.

„Unul dintre cele mai importante puncte de influență a Rusiei în Balcanii de Vest este Macedonia, unde a avut loc recent un referendum. Acolo se desfasoara o adevărată campanie hibridă cu ajutorul propagandei, agenților, grupurilor proxy”, a spus Baylon.

El a menționat că în țările din Europa de Vest propaganda rusă este mai puțin agresivă, dar nu mai puțin eficienta.

„Dacă vă uitați la Marea Britanie, Franța sau Spania, atunci ei folosesc propaganda, impunerea unor teme, finanțarea anumitor grupuri”, a spus Baylon.

„Au avut interese în Spania, au promovat referendumul în Catalonia. Noi vedem o presiune crescândă a Rusiei în țările baltice, în țările scandinave – Finlanda și Suedia, care sunt parteneri ai NATO”, a adăugat el.

Reamintim că, la 2 noiembrie, guvernul Macedoniei a aprobat un proiect de modificare a Constituției, care prevede o schimbare a denumirii țării.

Schimbarea numelui Macedoniei va încheia vechea disputa cu Grecia vecină, care, la rândul său, va înceta să blocheze aderarea Macedoniei la NATO și Uniunea Europeană.

paginaderusia.ro
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus