Timpul.md

CSI / Rusia 21 Decembrie 2016 | 10:34

Navalnîi promite să elibereze toți deținuții politici din Rusia

Şeful Fondului de lupta împotriva corupţiei din Rusia, Alexei Navalnîi, a prezentat programul sau electoral şi a enunţat primele decizii pe care le va lua în calitate de preşedinte al Rusiei în 2018. Potrivit opozantului, prima decizie va fi eliberarea tuturor deţinuţilor politici, potrivit unui interviu acordat Radio Liberty şi „Vocea Americii”.

Printre priorităţile programului său – reforma judiciară, adoptarea legii privind îmbogăţirea ilicită, care este imposibilă pentru o lupta eficientă împotriva corupţiei, lupta împotriva inegalităţii şi a sărăciei. Navalnîi este dispus să garanteze securitatea lui Vladimir Putin, în cazul în care acest lucru este necesar pentru o tranziţie paşnică a puterii în Rusia.

Cea mai mare parte a programului sau vorbeşte despre reducerea puterilor preşedintelui. „Fără o reforma a justitiie nu va putea fi reformat niciun alt sector şi, desigur, preşedintele ar trebui să reducă dreptul de a numi judecători”, – spune Navalnîi.

Lege privind îmbogăţirea ilicită „va compară venitul real al unui funcţionar sau angajat al unei corporaţii de stat, cu bogăţia reală şi consumul sau efectiv”.

Neconcordanţă între venituri şi cheltuieli – spre exemplu, la un salariu de două milioane de ruble îţi cumperi o casă de un milion de dolari – „va duce automat la deschierea unui dosar penal”, a explicat Alexei Navalnîi. Pentru această, el propune să se introducă în Codul penal un articol privind îmbogăţirea ilicită, care, potrivit acestuia, este în deplină concordanţă cu articolul 20 al Convenţiei ONU împotriva corupţiei.

Navalnîi susţine că alegerile din Rusia pentru Duma de Stat sunt ilegitime şi a spus că Parlamentul ar trebui să fie dizolvat de către instanţa de judecată sau de către Comisia Electorală Centrală. Potrivit opozantului, la alegerile din 18 septembrie, pentru partidul preşedintelui „Rusia Unită” au fost aruncate suplimentar în urne circa 11 milioane de voturi.

„În campania mea voi evidenţia o sarcina importantă – să schimb focusarea dezbaterii politice spre problemele interne … Kremlinul este cel care ne împinge tot timpul în politică externă” – a spus politicinul.

O altă decizie promisă de Navalnîi este cea privind reducerea mandatului prezidenţial la patru ani (de la şase).

Săptămâna trecută, opozantul şi-a anunţat intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale din 2018. Totuşi, împotriva politianului este în curs de desfăşurare procesul în „dosarul Kirovles”. Dacă va fi găsit vinovat, Navalnîi va fi lipsit de dreptul de a candida la funcţia supremă în stat. 

sursa: paginaderusia.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus