Timpul.md

Social 22 Mai 2017 | 14:06

Ne(re)cunoșterea Constituției de către Șeful Statului este demnă de o sesizare la Curtea Constituțională

Ieri, membrii Amnesty International Moldova, de rând cu mulți alți participanți și reprezentanți ai societății civile, au participat la Marșul pentru egalitate și susținere a drepturilor persoanelor din comunitatea LGBTI "FĂRĂ FRICĂ". Unul din scopurile principale ale acestei acțiuni publice a fost sensibilizarea cetățenilor RM cu privire la numeroasele instigări la ură și atacuri homofobe la care au fost supuși membrii comunității LGBTI din RM, precum și faptul că drepturile acestora urmează a fi respectate în mod egal, ca și ale altor cetățeni din RM.

În aceeași zi, președintele țării, Igor Dodon, a menționat într-un interviu, din cadrul unei contramenifestații că "nu este președinte al gaylor", ceea ce constituie o încălcare gravă a art.79 din Constituția RM, care expres obligă șeful statului să nu facă instigări la dezbinare și ură și să respecte drepturile tuturor cetățenilor RM: "Candidatul la președinte a cărui alegere a fost validată depune în faţa Parlamentului şi a Curţii Constituţionale, cel tîrziu la 45 de zile după alegeri, următorul jurămînt "Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea propăşirii Republicii Moldova, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului...". Declarațiile președintelui contravin, în primul rând, prevederilor Constituției, dar și altor legi naționale și internaționale, la care Moldova este parte și pe care el a jurat că le va respecta cu strictețe.

Amnesty International Moldova salută eforturile Ministerului Afacerilor Interne, de a securiza eficient o parte din porțiunea de drum pe care a avut loc marșul "Fără Frică". Totodată, ar fi bine ca să fie respectată decizia organizatorilor cu referire la întreg traseul marșului, fără ca acesta să fie întrerupt de către poliție. Participanții au fost evacuați la jumătate de cale (perimetrul intersecției str. Alecsandri cu str. București), cu toate că, din start, se planifica deplasarea participanților până la str. Vlacu Pârcălab.Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus