Fotbal

Nicolae Timofti: În fotbal nu sunt minuni, ci realităţi

De primele diplome decernate pentru „Aportul în dezvoltarea fotbalului” s-au învrednicit Clubul Sportiv pentru Copii şi Tineret (CSCT) „Buiucani” din Chişinău, Departamentul Instituţiilor Penitenciare al Ministerului Justiţiei şi Ambasada Marii Britanii în R. Moldova. Pe parcursul anului, toţi laureaţii au depus eforturi pentru popularizarea sportului printre copii, tineret, persoane cu dezabilităţi şi familii social-vulnerabile, precum şi deţinuţi. 

Cel mai bun club al fotbalului de mase din Europa

Trebuie de remarcat că CSCT „Buiucani” a împlinit recent 15 ani de la fondare. În această perioadă, peste 300 de copii s-au antrenat pe terenul clubului. Comitetul Executiv UEFA l-a desemnat în 2012 drept cel mai bun club al fotbalului în mase din Europa. Însuşi preşedintele republicii, Nicolae Timofti, a recunoscut că unul dintre fiii lui s-a antrenat pe stadionul CSCT „Buiucani”. Microbist înveterat ce s-a bucurat sincer pentru Steaua Bucureşti care s-a calificat pe 6 decembrie în fazele superioare din Liga Europei, Nicolae Timofti crede că prestaţia R. Moldova în fotbal poate fi mai bună. „Ca simplu amator îmi doresc mult mai multe performanțe în fotbalul naţional. Dar în fotbal nu sunt minuni, ci realităţi. Faptul că anul acesta am luat patru puncte în preliminariile CM este foarte bine”, a spus preşedintele ţării.

Alexandru Epureanu este fotbalistul anului 2012

Portar al Campionatului Moldovei a fost desemnat Eugen Matiughin de la Dacia Chişinău. În apărare s-a remarcat, ca cel mai bun, fundaşul sloven Miral Samardzic de la Sheriff Tiraspol, iar colegul său de club, Alexandru Paşcenco, a devenit cel mai bun mijlocaş. La rândul său, Gheorghe Boghiu de la Milsami Orhei a fost votat cel mai bun atacant. „Consider că a fost un an reuşit pentru noi. Cel mai important eveniment rămâne victoria cu scor 4-2 asupra FC Aktobe (Kazahstan). Obiectivul nostru e să aducem Milsami Orhei în Liga Europei anul viitor”, a declarat atacantul.


Alexandru Epureanu (sursa foto: jurnal.md)

Premiul pentru cel mai bun golgheter al Campionatului Moldovei, ediţia 2011-2012, i-a revenit lui Benjamin Balima (FC Sheriff) care a marcat 18 goluri, iar cel mai bun tehnician a fost desemnat antrenorul FC Tiraspol, Vlad Goian. Clubul tehnicianului a mai primit Premiul Fair Play prin care se apreciază comportamentul jucătorilor şi microbiştilor în timpul meciurilor. De asemenea, cel mai bun arbitru al anului a fost declarat Gabriel Tupicica din Ialoveni.

Pentru a patra oară, fundaşul selecţionatei Moldovei, Alexandru Epureanu a ajuns cel mai bun jucător al anului. Sportivul s-a bucurat de titluri similare în anii 2007, 2008 şi 2010. În prezent, Epureanu evoluează pentru clubul Krîlia Sovietov din Samara, Rusia.

Fără premiu pentru cel mai bun tânăr jucător

Căpitanul selecţionatei de tineret a Moldovei, Radu Gânsari, a observat pe o reţea de socializare: „În ce ţară s-a mai văzut să nu se decerneze premii pentru cel mai bun tânăr jucător? Cum promovăm tinerele generaţii? Ca mai apoi să criticăm deciziile tinerilor fotbalişti care pleacă peste hotare şi evoluează cu paşaportul altui stat”. Radu Gânsari este jucător la FC Academia Chişinău şi la selecționata de tineret a Moldovei. El s-a plasat pe locul doi, după Gheorghe Boghiu la categoria cel mai bun atacant. Potrivit serviciului de presă al FMF, premiul pentru cel mai bun tânăr jucător nu a fost decernat niciodată, iar comentariul lui Radu Gânsari poate fi interpretat ca o propunere pentru edițiile viitoare ale Galei Fotbalului Moldovenesc.

Cei mai buni jucători la:

Fotbal feminin – Nadejda Colesnicenco (ŞS-4, Tiraspol)
Futsal – Oleg Hiloti (Lexmax Chişinău)
Fotbal de plajă – Ştefan Efros (CS Grătieşti)
Fotbal-tenis – Cristian Rotaru (CS Ialoveni)

În anul 2012, reprezentativa Moldovei a susţinut opt meciuri, câte patru oficiale şi amicale, în urma cărora a obţinut o victorie (cu San-Marino), trei egalităţi (cu Belarus, Ucraina, Albania) şi patru înfrângeri (cu Venezuela, Anglia, Polonia, El Salvador).
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *