CSI / Rusia

Noi amănunte în cazul Mukacevo: Doi luptători Pravîi Sektor, arestaţi de SBU

Preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko a numit acţiunile PS o încercare de destabilizare a situaţiei din ţară, „o lovitură puternică pentru apărarea naţională şi capacitatea de apărare naţională”.

Schimbul de focuri a dus la moartea a trei persoane, alte 11 au fost rănite.

„Ca urmare a operaţiunii speciale, Serviciului de Securitate al Ucrainei a reţinut doi membri ai PS, implicaţi în evenimentele din Mukacevo de pe 11 iulie,” – a scris pe Facebook purtătorul de cuvânt la SBU – Elena Gitlianskaia. Potrivit ei, combatanţii PS erau înarmaţi şi se ascundeau de organele de drept.

Pe site-ul Ministerului de Interne ucrainean se spune că în zona Mukacevo ofiţerii de poliţie au încercat să-i reţină pe cei doi membri ai PS, dar ei „au răpit un copil de clasa a cincea şi cu ajutorul lui au reuşit să dispară”. „Ulterior, cei doi au eliberat copilul”, – precizează sursă.

Ministerul de Interne afirmă că „persoana-cheie al conflictului armat din Mukacevo” este un fost angajat al Internelor în vârstă de 32 de ani – Roman Stoika. El a fost de două ori pedepsit disciplinar, iar în iulie 2009 a fost demis din ministerul de Interne.

Stoika a ajuns în martie 2015 în funcţia de „comandant al 1-ului batalion de rezervă al Corpului Ucrainean de Voluntari” ai PS.

Aşa cum a declarat mai devreme preşedintele ţării Petro Poroşenko, cauza încăierării din Mukacevo a fost problema „redistribuirii fluxurilor de contrabandă”. „.. Trebuie să avem o anchetă dura şi fundamentală a tuturor celor care sunt implicaţi în acest caz. Toţi trebuie percheziţionaţi, reţinuţi şi deferiţi justiţiei. Nu îi vor ajută nici mandatele de deputat, nici relaţiile cu puterea” – a declarat şeful statului.

Potrivit deputatului Mustafa Naiem, în Mukacevo, PS asigura protecţie contrabandiștilor de ţigări. „Potrivit informaţiilor pe care le am de foşti poliţiştii de frontieră, pentru fiecare bax de ţigări, PS obţinea până la patru dolari. Era un fel de taxa de protecţie plătită de toţi contrabandiştii”- declara Năiem.

Schimbul de foc între „PS” şi poliţie a avut loc în Mukacevo pe 11 iulie. După ce membrii PS s-au baricadat în sat, locuitorii au fost evacuaţi. Ulterior, SBU a renunţat să ia cu asalt satul, sperând că situaţia se va rezolva paşnic, în urmă negocierilor intremediate de liderul organizaţiei extremiste, Dmitri Iaros, care a sosit la faţă locului cu un grup de luptători.

Mass-media ucraineană scrie că incidentul a fost cel mai mare dintre forţele de ordine din Ucraina şi „Sectorul de Dreapta”. Potrivit datelor preliminare, luptătorii PS au ajuns în Mukacevo pentru a regla conturile cu oamenii deputatului Radei Supreme, şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din Transcarpatia – Mihail Lano. La început, ajungând la complexul sportiv „Antares”, luptătorii PS au ucis o garda de corp al lui Lano, iar apoi au deschis focul asupra forţelor de ordine care au ajuns la locul incidentului.

Ulterior, membrii PS au fost blocaţi de forţele de securitate şi cel puţin doi dintre ei s-au „predat şi au depus armele, a declarat consilierul Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei Anton Gerascenko.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *