Timpul.md

CSI / Rusia 7 Februarie 2017 | 07:55

Norvegia – supusă unor atacuri cibernetice în creștere din Rusia și China

Norvegia se confruntă cu o ameninţare în creştere a atacurilor cibernetice şi operaţiunilor de hacking, relevă un raport prezentat luni de serviciul de contrainformaţii militare, transmite DPA.  

Potrivit documentului, Rusia şi China sunt principalele surse ale acestor ameninţări.

Raportul a fost făcut public la doar trei zile după ce serviciul norvegian de informaţii interne (PST) a anunţat că diplomaţia, armata şi alte instituţii norvegiene au fost vizate de o tentativă de atac cibernetic, atribuit unui grup suspectat de legături cu autorităţile Federaţiei Ruse.

„Ameninţările în arena digitală împotriva unor ţinte politice, militare şi economice sunt în creştere”, se afirmă în raportul anual al contrainformatiilor militare.

Printre aceste ameninţări, sunt menţionate sabotarea sistemelor energetice, realizarea de hărţi cu conexiuni în reţelele sociale şi hărţuirea utilizatorilor, precum şi tentative de obţinere de informaţii clasificate sau foarte importante.

Ministrul norvegian al apărării, Ine Eriksen Soreide, a declarat că recentele atacuri cibernetice din Norvegia nu constituie un fenomen nou, însă arată importantă de „a ţine pasul cu evoluţiile tehnologice rapide”.

Într-o declaraţie făcută presei, şeful contrainformatiilor militare, Morten Haga Lunde, a afirmat că Rusia a recurs la operaţiuni cibernetice pentru a influenţă alegerile din SUA.

„Luând în considerare activitatea şi capacitatea Rusiei, considerăm că Rusia deţine informaţii ce pot fi folosite pentru a influenţă procesele politice şi alegerile în alte state”, a adăugat acelaşi responsabil.

Potrivit acestuia, o altă ameninţare o constituie militanţi islamişti din grupări precum aşa-numitul Stat Islamic (SI).

Chiar dacă baza geografică a acestuia în Siria şi Irak s-a diminuat, mai multe atacuri teroriste în Europa „inspirate sau comandate” de ŞI şi susţinători ai lui indică faptul că ameninţarea nu se va reduce în anul 2017, a mai arătat Lunde. 

sursa: paginaderusia.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus