Internațional

Noua hartă a lumii. China “colonizează” Africa

Cu toate acestea, deoarece companiile occidentale au început să investească în Africa mult mai devreme, valoarea investițiilor corporaţiilor din vest este mult mai mare decât investițiile directe ale Chinei în Africa.

La sfârșitul anului 2010, Biroul american de Analiză Economică estima că totalul investiţiilor americane, doar în Africa sub-sahariană, se ridica la 54 de miliarde de dolari. În 2010, afluxul de ISD (Investiţii străine directe) din SUA în Africa sub-sahariană a ajuns la 3,4 miliarde dolari.

În ceea ce pirveşte stocul cumulat al investițiilor chineze în Africa, acesta a crescut rapid de la mai puțin de 500 milioane de dolari în 2003 la 22,9 miliarde dolari în 2012. În același timp, numărul de societăți chineze care investesc în Africa depășește acum 2.000. Acestea sunt interesate, în principal, de sectorul financiar, minerit, industrii, construcții și agricultură.


Evoluția importurilor/exporturilor China – Africa (miliarde USD, 2002-2013; cu galben – importuri Chineze din Africa, cu gri – exporturi Chineze spre Africa)

China National Petroleum Corporation, de exemplu, a investit până la 6 miliarde de dolari în sectorul de petrol din Sudan. China Energy Investment Corporation intenţonează să investească 6 miliarde dolari în proiecte de minerit în Guineea pentru extragerea de bauxită și alumină. În plus, compania privată Huawei și societatea publică ZTE au devenit principalii furnizori de servicii de telecomunicații în mai multe țări africane.

Investiţiile chineze au dus la intensificarea comerţului între cele două regiuni. Acum treizeci de ani exporturile africane în China erau neglijabile. Dacă în 1980, volumul schimburilor comerciale chino-africane totaliza un miliard de dolari, potrivit The Wall Street Journal, în 1999 acesta a ajuns la 6,5 miliarde de dolari. Zece ani mai tărziu deja vorbim despre un număr de trei cifre: 114 miliarde de dolari în 2010; 166,3 miliarde de dolari, în 2011 şi aproape 200 miliarde de dolari anul trecut. Trendul reafirmă astfel legăturile comerciale tot mai strânse dintre cele două regiuni.

Africa este extrem de importantă pentru China. În prezent, o treime din livrările de petrol ale Chinei provine de pe continentul african, în principal, din Angola. În agricultură, Benin, Burkina Faso și Mali furnizează până la 20% din necesarul de bumbac al Chinei. Totodată, în timp ce Coasta de Fildeș furnizeaza cacao chinezilor, Kenya livrează cafea. În ceea ce pentru produse din pește, Namibia rămâne unul dintre principalii furnizori.

Importurile Chinei din Africa au continuat să crească într-un ritm mult mai rapid (21,4%) decât exporturile (16,7 %), lărgind deficitul balanţei comerciale cu continentul negru. Pe de altă parte, importurile Chinei din Africa au totalizat 113.1 miliarde de dolari în 2012. Cei cinci exportatori principali din Africa în China sunt Africa de Sud, Angola, Nigeria, Egipt și Libia.


Cei mai importanți parteneri ai Chinei în Africa.

La rîndul său, China a trimis în Africa mărfuri de 85,2 miliarde de doalri în 2012. Datele pentru anul 2012 relevă faptul că cele cinci destinații principale ale exportului de bunuri chinezești în Africa sunt Africa de Sud, Nigeria, Egipt, Algeria și Ghana.

Cele mai mare tranzacţii

În august 2013, compania Perfect China din Yangzhou a achiziționat proprietatea Val de Vie din Western Cape, marcând prima investiție chineză în industria republicii Africa de Sud. Perfect China, prin participația sa de 51 % în Perfect Wines din Africa de Sud, a cumpărat astfel o podgorie care include 21 de hectare de viță de vie, un conac și cramă.

În iulie 2013, firma chineză Sepco III a semnat un contract pentru construirea unei centrale pe bază de cărbune de 318 MW în estul Marocului. Costul total al proiectului este estimat la 360 milioane de dolari care va fi finanțat de către China EximBank.

În martie 2013, au fost semnate o serie de acorduri cu privire la investiţii în infrastructura, agricultură și comerțul dintre China și Tanzania. Acordurile au fost semnate în timpul vizitei de două zile a președintelui chinez Xi Jinping. Unul dintre cele mai mari proiecte este cel al portului şi zonei industriale în Bagamoyo, în valoare de 10 miliarde de dolari, care vor fi construite de către China Merchants Group.

În ianuarie 2013, guvernul Coastei de Fildeș a anunţat că a obţinut un împrumut de 500 milioane de dolari de la China Exim Bank pentru cel mai mare baraj hidroelectric din țară, care urmează să fie construit de Sinohydro Corp. Lucrările au început la uzina Soubre de 275MW în ianuarie și vor continua timp de mai mult de de patru ani.

În ianuarie 2013, River Volta din Ghana (VRA) a anunţat obţinerea a 286 milioane de doalri împrumut de la China Development Bank pentru dezvoltarea unor zone de acostare şi îmbarcare pentru feribot de-a lungul lacului Volta.

În ianuarie 2013, compania chineză de stat Shandong Taishan Sunlight Group şi-a anunțat planurile de a investi până la două miliarde de dolari într-un proiect avansat de explorare a cărbunelui în Zimbabwe.

În noiembrie 2012, compania Hwange Colliery Company Limited ( HCCL) din Zimbabwe a semnat un contract cu o firmă chineză pentru export de cărbuni în valoare de peste 28 milioane anual. HCCL va exporta în medie 250.000 tone de cărbune pe an la Norinco Motors. De asemenea, HCCL a semnat un contract de livrare de echipament minier în valoare de 22 mil dolari cu aceeaşi firmă chineză.

În noiembrie 2012, producătorul chinez de vehicule comerciale Beiqi Foton Motor Co a semnat un memorandum de înțelegere cu guvernul din Camerun pentru investirea a 500 milioane de doalri într-o fabrică în Kribi. Fabrica va produce circa 5.000 de camioane și furgonete pe an.

În noiembrie 2012, guvernul nigerian a semnat un memorandum de înțelegere cu două firme din China, Sino Hydro și Gezhouba Group Company Ltd, pentru construirea două hidrocentrale, una de 3050 MW în Mambilla și o stație de 700 MW în Zungeru. Banca China Exim Bank va finanţa 85% din proiectul de 3,2 miliarde de dolari de la Mambilla, în timp ce proiectul Zungeru Hydro va fi în principal finanțat cu un credit pe termen lung al aceleaşi bănci.

În septembrie 2012, guvernul tanzanian a semnat un memorandum de înțelegere cu China în vederea construcției unei conducte de gaze naturale în valoare de 1,2 miliarde de dolari de la Mnazi Bay din regiunea Mtwara la Dar es Salaam.

Sursa: rnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *