Actualitate

Noua Procuratura veche

Ce fel de „schimbare” s-a produs la Procuratura si cum se autosesizeaza aceasta la articolele din presa

Astazi procurorii din RM isi sarbatoresc ziua profesionala. Indiferent de simpatiile politice pe care le au si care uneori chiar le-au stirbit din imagine, astazi ei toti sunt omagiati, fapt pentru care le uram si noi la multi ani. Totodata, le amintim ca, odata cu instituirea Guvernului Filat, in 25 septembrie 2009, cetatenii au asteptat si inca mai asteapta o schimbare adevarata, inclusiv de la procurori, mai ales in ceea ce priveste tragerea la raspundere a demnitarilor comunisti care nu au tinut cont de Lege pe parcursul a opt ani. Asa se face insa ca, pana acum, schimbarile in acest domeniu sunt mai mult declarative. In rest, lucrurile parca raman pe vechi.

Cu exceptia dosarelor 7 aprilie, in care au fost audiati ex-ministrul de Interne, Gheorghe Papuc si ex-comisarul de Chisinau, Vladimir Botnari, in calitate de banuiti, precum si Vladimir Voronin, in calitate de martor, la Procuratura Generala (PG) nu se observa nicio miscare in privinta condamnarii crimelor comise de fostul regim. Dar si aceste dosare, care mentin PG in atentia opiniei publice, ascund enigme ce nu mai pot fi trecute cu vederea. In primul rand, daca procurorii care se ocupa de acest caz se contrazic reciproc in vazul lumii – unii sustinand, de exemplu, ca Papuc va fi audiat maine, iar altii adaugand ca el a fost deja audiat ieri -, tindem sa credem ca la PG exista doua tabere, care slujesc la doi domni. In al doilea rand, daca procurorii au intarziat sa-l audieze pe Botnari numai pentru ca acesta se afla la odihna in Romania, inseamna ca banuitul e banuit doar de ochii lumii. In al treilea rand, chiar daca toata lumea stie ca Voronin a fost capul tuturor relelor, acesta nu este si se pare ca nici nu va fi vreodata acuzat de vreo infractiune. Un moment foarte important – pana in prezent, au fost expediate in judecata doar cateva dosare care invinuiesc simpli politisti, obligati, in aprilie 2009, sa aplice forta, pe cand cei care au dat asemenea ordine isi cauta de treaba…

Cazurile Boboc, Vlasi, Rosca – pe linie moarta…

Oricum, spectacolul continua si lumea il urmareste curioasa. Mai grav insa e ca aceasta mascarada pare sa-i ajute pe procurori sa puna in umbra alte dosare, care ascund crime strigatoare la cer. Bunaoara, desi se fac multe declaratii promitatoare in cazul Boboc, acesta este inca pe linie moarta, iar familia tanarului ucis nu mai are incredere in procurori. Inexplicabil e faptul ca procurorii nu l-au invitat la audieri pe unul dintre principalii martori, fostul judecator Dumitru Iancev de la Tighina, care sustine ca a vazut cu ochii sai omorul. Nu se mai vorbeste nimic nici despre dosarul Alexei Vlasi – tanarul impuscat de un politist la scara blocului, in martie 2009. Mai mult, dupa schimbarea Puterii, s-a anuntat ca PG va intenta un dosar penal contra lui Iurie Rosca, pentru depozitiile false precum ca Urecheanu, Plesca si Pasat ar fi dorit sa-l asasineze. Iarasi, doar vorbe… E foarte interesant ce va urma dupa ce, zilele astea, MAI a inaintat PG raportul de audit al Curtii de Conturi, care dezvaluie modul in care Gheorghe Papuc a furat de la stat 68 de milioane de lei. Si in cazul Cubreacov, procurorul general Valeriu Zubco a promis ca pana la sfarsitul lui ianuarie va veni cu o serie de dezvaluiri. Insa ieri el a declarat presei ca nu se gaseste un martor, care e plecat in Franta… Astfel, devine aproape o regula faptul ca „granzii” fostei guvernari nu sunt pusi la respect de procuratura.

Ieri – complici ai comunistilor, azi – aparatori ai democratiei

Fireste, nu putem trece cu vederea faptul ca PG a clasat dosarele Pasat, Urecheanu, Stepuleac, Gabriel Stati, Marinescu, Filat si altele, ca instanta l-a achitat, in sfarsit, pe Andronic. Totusi, procurorii care au instrumentat cauzele, care au cerut cu sange rece condamnarea acestora la ani grei de puscarie, pe unii reusind chiar sa-i bage la racoare, isi exercita si azi nestingherit functiile, iar altii chiar au fost avansati. Pasat, de pilda, a stat in puscarie 858 de zile, fiind acuzat de procurorul Ruslan Toma. Deocamdata, insa, nimeni nu si-a cerut scuze de la fostul ministru. In schimb, Toma a fost avansat in functie. Culmea e ca unii dintre respectivii procurori – care au fost slugi umile ale comunistilor – se ocupa in prezent cu audierile lui Papuc, Voronin si Botnari… Relevanta in acest sens este declaratia de ieri a lui Valeriu Zubco, precum ca au fost semnalate cateva incalcari disciplinare comise de procurori, care vor fi analizate de catre Consiliul Suprem al Procurorilor. Dar, atentie!, legea prevede ca acest consiliu poate examina doar incalcarile din ultimele sase luni, adica din august 2009. Astfel, toti cei care au fost complicii comunistilor in crimele si nelegiuirile lor vor fi absolviti de pedeapsa.

Ieri – condamnat de un procuror, azi – aparat de acelasi

O alta dovada a „schimbarilor” de la procuratura. O norma generala si obligatorie, stipulata si in Codul de Procedura Penala, presupune autosesizarea institutiei la orice material din presa ce scoate la iveala vreo infractiune. Opt ani la rand, jurnalistii din RM s-au aratat indignati de faptul ca fosta guvernare nu reactiona, in modul prevazut de lege, la majoritatea subiectelor ce demascau ilegalitati. Opt ani la rand, am asteptat cu totii schimbarea… Sa vedem ce subiecte a abordat TIMPUL dupa constituirea noului guvern si cat de rapid s-a autosesizat Procuratura.

Cel mai operativ au reactionat procurorii la materialul Cate o mie de lei pentru „Fundatia” directorului? publicat la 30 octombrie 2009. A fost pornita imediat o urmarire penala contra directorului Colegiului de Ecologie din Chisinau, Dumitru Danu, invinuit ca solicita elevilor sa achite cate o mie de lei in plus la contract pentru o fundatie condusa tot de el. La fel, dupa ce TIMPUL si alte ziare au dezvaluit modul in care a fost acaparata „Carmez” SA, la 2 noiembrie 2009 Procuratura Botanica a initiat o ancheta penala, acuzandu-i pe atacatorii intreprinderii pe patru capete de acuzare. Desi exista documente originale ce confirma delapidari de fonduri comise de catre acestia, nici pana in prezent in respectivul dosar nu exista vreun banuit si nimeni nu a fost interogat. Amintim ca, in aprilie 2009, dupa ce Anatol Caslaru, directorul general al „Carmez”, a fost arestat, intreprinderea a fost preluata abuziv de un grup de oameni de afaceri. Acestia au organizat o adunare generala ilegala, cu „suflete moarte” si persoane inexistente, au instrainat 160 de mii de actiuni de tezaur si au semnat contracte fictive cu unele firme, carora le-au transferat aproape doua milioane de lei din bugetul intreprinderii. Odata cu schimbarea Puterii la Chisinau, instanta l-a restabilit in functie pe Caslaru. Insa, incercand sa-si faca pana la capat dreptate, el a ramas surprins de functionarea „noului” sistem: „Am scris o petitie presedintelui Ghimpu. El a trimis-o procurorului general care, la randul sau, a expediat-o Procuraturii Chisinau si astfel a ajuns iarasi la Vlad Guzic…”. Precizam ca Guzic este nimeni altul decat procurorul care, pe vremea comunistilor, a instrumentat dosarul contra lui Caslaru, in urma caruia acesta a si fost arestat.
 

Si in cazul Miron Gagauz Procuratura a promis ca va lua masurile de rigoare, dar a reactionat mult mai tarziu dupa ce TIMPUL si „Ziarul de Garda” au desecretizat unele adevaruri despre triumful coruptiei la Calea Ferata a Moldovei. Procurorii au trecut cu vederea si articolul Miron Gagauz a furat pensionarii si propriii angajati  din 29 octombrie 2009, unde dezvaluiam fraude mari ale sefilor CFM, tainuite de Curtea de Conturi. Bunaoara, in urma unor tranzactii dubioase cu firme delicvente, CFM a prejudiciat statul cu peste cinci milioane de lei. Descriam si modul in care angajatii intreprinderii erau fortati sa scrie cereri ca lucreaza mai putine ore, pentru a fi remunerati mai prost. Procuratura a intervenit abia la 16 decembrie, cand ministrul Anatol Salaru l-a demis pe Gagauz. Numai atunci, procurorul general Valeriu Zubco s-a grabit sa anunte ca va porni neaparat o urmarire penala contra fostului sef al CFM…
 

Abia in conferinta de presa de ieri, dl Zubco a declarat ca Procuratura Anticoruptie cerceteaza cazul padurii de la ?iganca. Despre Voronin si tainele padurii de la ?iganca TIMPUL a scris inca la 30 septembrie 2009. Materialul descrie modul in care Agentia pentru Silvicultura „Moldsilva” l-a ajutat pe Voronin sa puna mana pe 700 de hectare din padure, in 2005 acestea fiind imprejmuite cu sarma ghimpata chiar pe cotele de pamant ale localnicilor. Se relateaza si despre tranzactiile dubioase ale fostilor sefi ai „Moldsilva”, efectuate cu scopul de a instraina padurea, despre cum aici s-a tras o conducta de gaz, cum la mijloc de codru s-a construit un conac boieresc, amenajat cu aparate de aer conditionat, mobila din stejar, camere de supraveghere video, pavaj modern. Furtul e evident si pentru ca marea parte a cheltuielilor pentru „padurea lui Voronin” si pentru distractiile de aici au fost facute din banii publici. 
 

„Imunitate din oficiu” familiei Voronin si PCRM
 

Aici se termina sirul de materiale, publicate in TIMPUL, la care PG s-a autosesizat intr-o masura mai mica sau mai mare. Daca am compara subiectele de mai sus cu cele ce urmeaza, neglijate in mod evident de catre procurori, am simti o diferenta de-a dreptul problematica, din care se vede ca mai-marii regimului comunist sunt in continuare protejati de PG. Neauzita pentru ei s-a facut declaratia-bomba din 23 noiembrie 2009 a ex-ministrului Apararii si fostului director al SIS, Valeriu Pasat, precum ca Voronin a incercat sa vanda armament pentru gherilele cecene – Voronin, traficant de arme? Aceasta, in pofida faptului ca si fostul viceministru al Apararii, Gheorghe Popa, a confirmat spusele lui Pasat in ziarul „Moldavskie Vedomosti”.

 

  Nu numai tatal, dar si fiul e pastrat la fel de „curatel”. Cele mai citite articole din TIMPUL din ultimele luni – Oleg Voronin, un „biet” copil de milioane (de dolari)  si Bietul Oleg arunca milioane pentru „Bulgari” si „Vouitton” publicate la 23 si 29 decembrie 2009, se pare ca nu le-au atras atentia procurorilor. In aceste investigatii se relateaza despre milioanele de dolari cu care opereaza Oleg Voronin, despre tarile prin care calatoreste si cumparaturile „ametitoare” pe care le face. De exemplu, Oleg plateste pentru „marfuri si servicii” cate vreo jumatate de milion de dolari pe luna, in 16 luni a cheltuit opt milioane si intr-un singur magazin de bijuterii a irosit peste un milion de lei. Toate probele sunt documentate si nu pot trezii dubii niciunui invatacel in ale legii. Procuratura era obligata sa verifice cat de legala este sursa acestor venituri si daca Voronin jr. plateste sau ba impozitele necesare. Nu a urmat nimic, in afara de declaratia facuta, tot ieri, de Valeriu Zubco, precum ca procurorii investigheaza multe interpelari ce tin de familia Voronin. Nu stim daca nu e vorba iarasi doar de declaratii, pentru ca lumea sa fie linistita cu gandul ca se lucreaza si treptat sa dea uitarii totul…

Nevinovati sunt tatal si fiul, inocent ramane si partidul. Procuratura nu a reactionat in niciun fel la articolul „Filantropia” anului si filantropicii ei din 22 decembrie. Dupa nenumarate cereri respinse neintemeiat de Comisia Electorala Centrala, TIMPUL a obtinut acces la lista persoanelor care au sponsorizat campania electorala a comunistilor. Am descoperit, cu surprindere, ca printre acestia sunt padurari, sefi de spitale, angajati ai Fiscului, primari, sefi de posta si chiar un comisar raional de politie, plus o droaie de angajati ai consiliilor raionale, functionari de la guvern, presedintie si ministere. Investigand cazul, TIMPUL a aflat ca unii semnatari nici nu stiau ca le figureaza numele in asemenea liste si foarte multe semnaturi erau false. Nu e clar nici de ce CEC a trecut peste aceste falsificari, de ce nu a finisat centralizarea datelor contabile pentru PCRM si de ce a refuzat atata timp sa prezinte jurnalistilor listele respective. E un subiect pus in palma procurorilor, dar de care acestia fug ca de dracul. De ce oare?

Ministrii care au furat nu conteaza…

Nici fostii ministri comunisti nu sunt mai prejos in fata procurorilor. La 1 decembrie 2009, in materialul Fostul Minister al Justitiei a prejudiciat Bugetul de milioane de lei scriam despre un alt act de audit tainuit de Curea de Conturi, in care se arata ca ex-ministrul comunist al Justitiei, Vitalie Parlog (proaspat membru al Partidului „Moldova Unita”), a prejudiciat statul de milioane de lei, prin tranzactii cu doua firme ce au livrat MJ sute de computere si imprimante la preturi exagerate. La 16 decembrie, apare articolul O masina a Ministerului Culturii… „zbura” la Moscova care scotea la iveala unele nelegiuiri comise deja de catre Artur Cozma. Cand acesta era ministru al Culturii, o masina „Volvo” a ministerului a disparut fara de urma timp de un an de zile, pentru ca sa apara apoi in curtea unui muzeu din Chisinau. Automobilul avea la bord 42.795 km, desi un regulament intern al executivului comunist prevedea un parcurs-limita de numai 15 mii km/an pentru masinile ministerelor. Se presupune ca automobilul a fost folosit de fiul lui Cozma, care locuieste la Moscova. N-am crede ca procurorii se rusineaza sa deranjeze munca stiintifica a lui Cozma, care deja lucreaza la Academia de Stiinte (ASM), pentru ca nici Parlog – care nu e savant – nu a fost chemat la covor.

Apropo de ASM, dar si de Curtea de Conturi (CC). Procuratura nu s-a autosesizat nici dupa articolul Contabilitate falsificata la Academia de Stiinte din 14 ianuarie 2010. De data aceasta e vorba de un raport de audit al CC, care demonstreaza incalcari ale legislatiei bugetare de zeci de milioane de lei, comise de conducerea Academiei in anul 2008. Milioanele au fost sustrase din Buget pentru mentinerea exagerata a statelor de personal, pentru oamenii angajati fictiv, achizitii publice inexistente, calculatoare si tehnica disparute, tranzactii financiare dubioase si rapoarte contabile denaturate. Aceasta hotarare a CC a fost ascunsa un timp si modificata in repetate randuri pana a vedea lumina tiparului. Ea a fost remisa parlamentului, PG si CCCEC. Deci, procurorii cunosc sigur problema, chiar daca admitem ca nu citesc gazete. O cunosc si tac. La fel cum au tacut si dupa 10 decembrie, cand in TIMPUL a aparut o scrisoare a unui grup de angajati ai ASM, intitulata De la Academia de Stiinte se fura un bloc de locuit cu zece etaje . Ei atentionau ca membrii ASM sunt lipsiti ilegal de apartamente intr-un bloc destinat lor, iar aceasta se intampla cu acceptul tacit al presedintelui ASM, Gheorghe Duca, care refuza sa le faca dreptate.

Alti procurori refuza sa vorbeasca cu jurnalistii

Nu stim ce intelegeri s-au facut in culisele actualei guvernari, dar, daca unele cazuri sunt pur si simplu neglijate, in altele procurorii refuza sa coopereze cu presa chiar si daca li se solicita explicit asta. Mai ales, atunci cand e vorba de dosare despre care pana acum nu se stia nimic si la „conceperea” carora au participat si ei, pe cand slujeau comunistilor… Lucrand la investigatia Victor Copiimulti – „criminal” de nevoie si partea a doua a investigatie publicata la 18 si 23 decembrie 2009, nu am putut obtine nicio informatie de la Procuratura Generala. Amintim ca, dupa ce a incercat sa-si apere drepturile intr-un litigiu cu o intreprindere protejata de stat, omul de afaceri Victor Copiimulti a fost nevoit sa fuga din tara, apoi a fost amenintat si santajat de catre ex-ministrul Papuc, acesta cerandu-i 300 de mii USD. Pentru ca a refuzat, Copiimulti a fost arestat, maltratat, intimidat si i s-au deschis mai multe dosare false, fapt constatat si de instanta. La solicitarea TIMPULUI, unii procurori implicati s-au eschivat sa vorbeasca, iar altii au refuzat sa ne prezinte informatii. Pe de o parte, nu e de mirare, daca pana si ex-procurorul general, Valeriu Gurbulea, recunoaste ca in inventarea dosarelor Copiimulti era interesata conducerea MAI, iar procurorii nu gaseau probe. Pe de alta parte, asa cum Papuc e cercetat penal, procurorii ar trebui sa fie interesati si de alte actiuni ale sale, precum se intampla atunci cand este retinuta vreo persoana suspecta. Faptul ca aceasta nu se intampla ne conduce la aceeasi concluzie: „audierile lui Papuc” sunt o farsa menita sa sustraga atentia opiniei publice de la alte crime puse dupa lacat…
Acestea fiind spuse, incheiem cu ideea ca, inainte de a fi investit in functie, procurorul general Valeriu Zubco ar fi trebuit sa cerceteze atent „legaturile primejdioase” ale subalternilor sai cu fosta guvernare si sa faca ordine. Sunt convins ca ar fi descoperit multe fapte misterioase… Dar asta numai daca admitem ca noul procuror general intr-adevar a urmarit sa transforme „procuratura comunista” intr-o institutie de drept. Acesta doar a fost scopul primordial, declarat din start de toate componentele Aliantei pentru Integrare Europeana…

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *