Politică

Noul ambasador român în SUA despre persoanele interzise în Rusia: Este noul război rece

"Este un aspect legat de acest tip de nou război rece, care se manifestă şi prin asemenea atitudini specifice unor epoci pe care le credeam trecute. Este regretabil că se ajunge şi la asemenea gesturi într-un moment în care securitatea internaţională şi regională este pusă sub presiune. Acest lucru nu va ajuta la o normalizare pe bază raţională a raporturilor dintre zona euro-atlantică şi Rusia. Probabil este vorba şi de un aspect simbolic, de propagandă", a spus, la Digi 24, George Maior, fost director al Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Întrebat dacă România ar trebui să aibă o reacţie, Maior a arătat că, din punctul său de vedere, situaţia ar trebui analizată, inclusiv legat de posibilitatea unor contramăsuri, dacă acestea se impun. El a precizat că este opinia sa personală şi că nu ştie dacă Guvernul sau o altă autoritate se gândeşte la acest lucru.

Maior a apreciat totodată că tensiunile în regiune vor continua, deoarece menţinerea instabilităţii în estul Ucrainei face parte din abordarea politico-strategică a Rusiei pentru a-şi impune punctul de vedere în negocierile interne constituţionale ale Ucrainei, fiind nevoie de o reacţie mai robustă din partea Uniunii Europene şi NATO pe plan economic şi inclusiv militar.

El a adăugat că este de aşteptat să crească şi influenţa Rusiei în interiorul Republicii Moldova, inclusiv din punct de vedere politic şi economic, o zonă-tampon între vest şi est, pentru a bloca apropierea Moldovei de Uniunea Europeană.

Fostul consilier prezidenţial Iulian Chifu a prezentat o listă cu 89 de persoane cărora li s-a interzis să intre în Rusia, pe care spune că a primit-o din partea unui prieten rus şi pe care figurează şi cinci români, respectiv Chifu, Eugen Tomac, Gheorghe Haţegan, Adrian Cioroianu şi Liviu Chondon.

Iulian Chifu este fostul consilier al preşedintelui Traian Băescu şi actual preşedinte al Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning, Eugen Tomac este lider al Partidului Mişcarea Populară, Gheorghe Haţegan este director general adjunct la Transgaz, istoricul Adrian Cioroianu a fost ministru de Externe în cabinetul Tăriceanu, fiind avizat recent pentru postul de delegat permanent pe lângă UNESCO, iar Liviu Chondon a preluat la începutul anului trecut postul de comandor al Forţelor Navale Române.

Lista este datată 26 mai.

Frankfurter Allgemeine Zeitung notează că premierul olandez, Mark Rutte, a anunţat, vineri, în conferinţa săptămânală de presă, că mai multe ambasade ale ţărilor UE de la Moscova au primit, joi, o listă neagră cu numele unor oficiali cărora li se interzice intrarea în Rusia.

Premierul belgian, Didier Reynders, a confirmat informaţia, precizând că pe listă se află 89 de persoane.

Pe listă mai apar, printre alţii, liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, Jerzy Buzek, fostul preşedinte al Parlamentului European, vicepremierul britanic Nick Clegg, John Sawers, fost director al MI6, Stefan Fule, fost comisar european pentru extindere şi Karl Schwarzenberg, fostul ministru ceh de externe.

Totodată, lista cuprinde europarlamentari şi lideri politici din Germania, Spania, Suedia, Olanda, Letonia, Danemarca, Lituania, Polonia, Belgia, Bulgaria, Marea Britanie, Cehia, Estonia, Franţa, Grecia şi Finlanda.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *