Timpul.md

Ultima oră 8 Mai 2020 | 08:15

Noul coronavirus are 200 de mutații. Ce au descoperit specialiștii

Noul coronavirus, SARS-CoV-2, a fost analizat la peste 7.500 de pacienți infectați, ca parte a ultimelor cercetări ale unei echipe de la University College London. Și ne dă o veste proastă!

Noul coronavirus are 200 de mutații! Cercetătorii care studiază Covid-19 au identificat aproape 200 de mutații care ar putea ajuta la dezvoltarea tratamentelor sau a unui vaccine, scrie bzi.ro.

SARS CoV2 evoluează

Acest lucru a dus la identificarea a aproape 200 de mutații genetice recurente ale virusului, ceea ce poate ajuta la demonstrarea modului în care se poate adapta și evolua la gazdele umane. O proporție semnificativă a diversității genetice globale a virusului a fost găsită în toate țările cele mai afectate. Echipa sustine că acest lucru sugerează o transmisie globală rapidă inca de la început, ceea ce înseamnă că este puțin probabil să existe un singur „pacient zero” în majoritatea țărilor.

Asta nu înseamnă că e mai contagios

„Toate virusurile sufera mutatii în mod natural”, a spus prof. Francois Balloux, co-autor principal al studiului, potrivit The Guardian. „Mutațiile în sine nu sunt un lucru rău și nu este nimic care să sugereze că SARS-CoV-2 se mută mai repede sau mai lent decât se aștepta. Până acum nu putem spune dacă SARS-CoV-2 devine din ce în ce mai letal și contagios”.

Scapă de sub tratament

Micile mutații genetice descoperite de echipă nu au fost distribuite uniform pe genom. Întrucât unele părți au avut foarte puține mutații, acestea ar putea fi ținte mai bune pentru dezvoltarea de medicamente și vaccinuri, potrivit cercetătorilor. „O provocare majoră pentru înfrângerea virusurilor este că un vaccin sau un medicament ar putea să nu mai fie eficace dacă virusul a suferit mutatii”, a explicat Balloux.

Genomul, foarte important

„Dacă ne concentrăm eforturile pe părți ale virusului care sunt mai puțin susceptibile de a se muta, avem o șansă mai bună de a dezvolta medicamente care vor fi eficiente pe termen lung”. Echipa a dezvoltat acum și o aplicație online open-source pentru cercetători să examineze genomul virusului.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus