Opinii și Editoriale

Nu stiu ce s-a intmplat noaptea…

…N-am rezistat sa nu apar la aceasta tribuna, fiindca in discursul reprezentantului fractiunii PCRM a sunat des „Partidul Democrat”. Nu e niciun secret ca aceasta Alianta pentru Integrare Europeana exista, in mare masura, datorita revenirii PD in viata politica activa a RM si datorita aderarii dlui Lupu la PD. Sigur ca acest fapt a trezit mari emotii in randul PCRM care, nu stiu de ce, considera PD principalul vinovat. Comunistii au 48 de mandate. Eu cred ca ei singuri sunt vinovati, nu PD.

Eu am participat la multe discutii in aceasta perioada si n-am facut secret din acest lucru. Dar am facut totusi un secret si n-am spus pana astazi ca comunistii, prin intermediul PD, au vrut sa revina la putere. Au cerut dizolvarea Aliantei. Au cerut demisia guvernului neintarziat – daca nu astazi, maine. Demisia presedintelui parlamentului si, asa cum am spus, revenirea la functiile importante a PCRM. Si vreau sa va spun ca a fost o ispita pentru PD si pentru dl Lupu. Si ma mandresc ca dl Lupu a rezistat in fata acestei ispite. Si ca PD a rezistat in fata acestei ispite.

In toate aceste discutii, in toate aceste luni de zile, m-am intarit in convingerea ca PCRM, in mai mare masura, astazi este condus de Mark Tkaciuk, nu de Vladimir Voronin. Am spus ca in PCRM exista un grup de oameni care au dorit sa voteze presedintele RM astazi. Si exista un grup care in ruptul capului n-au vrut sa voteze. Si l-au dezinformat, si l-au programat pe dl Voronin in asa fel, incat el sa mearga la aceasta dezbinare. Acolo sunt cativa deputati care se inghesuie sa preia functia de lider al PCRM – unii tineri, care nu demult au intrat in partid…

Stim foarte bine ca dl Tkaciuk isi face deja lista de tradatori in interiorul PCRM. E treaba acestor persoane care pana ieri (duminica – n.r.) doreau sa iasa la aceasta tribuna sa spuna punctul sau de vedere. Eu nu stiu ce s-a intamplat noaptea ca acesti oameni s-au razgandit. E dramatica situatia noastra astazi, cand PCRM, care atatia ani a spus ca vrea sa apere patria, sa asigure stabilitatea, n-a facut acest lucru in interesul tarii. Au urmarit doar interesul lor personal si de grup. Si au pus tara la o mare incercare.

Nu e niciun secret ca alegerile viitoare anticipate pot sa ne duca la aceeasi situatie. Si atunci, de ce facem noi aceste experimente pe acest pamant necajit? De cate ori putem sa chemam populatia la alegeri, ca doi-trei politicieni sa se aseze la masa de negocieri si sa gaseasca solutii pentru aceasta tara? Este mare pacat. Si eu vreau sa va spun ca oamenii care, sunt convins, cu tristete o sa perceapa acest eveniment de astazi, o sa se gandeasca: da ce-o sa faca Alianta? Caci, ceea ce vor face comunistii noi deja stim. Ce-o sa faca membrii AIE este important. De aceea, si eu ader la aceasta chemare de unitate. Noi trebuie sa demonstram acestei populatii ca democratii sunt capabili sa depaseasca animozitatile, sa ia decizii nu usoare, sa imparta aceste responsabilitati si nu sa incerce sa declanseze o competitie interna.

In ceea ce tine de PD, vom face totul ca sa pastram AIE, in ciuda tuturor provocarilor care vin din afara noastra. Sper foarte mult ca nu o sa dezamagim intr-adevar alegatorii. Sunt aproape convins ca aceasta decizie de astazi va conduce la destramarea PCRM. Ei singuri isi ingroapa propriul partid. Fiindca noi stim care este reactia comunistilor de rand. Avem sute de adresari din partea comunistilor de rand. Oamenii au vrut ca sa oprim acest proces de lupta interna si aceasta criza politica. Si noi le-am propus o solutie de inca aproape un an de zile de confruntari.

(Chisinau, 7 decembrie 2007, sedinta Parlamentului)

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *